Urbanisme

Destrossen una muntanya a Palma per fer-hi xalets de luxe

Entitats veïnals i ecologistes denuncien que a Son Roqueta existeix carta blanca per destruir el territori en favor dels grans habitatges per a milionaris

Les obres a la finca de Can Binimelis que estan buidant una muntanya per construir un xalet
13/09/2024
3 min

PalmaTres excavadores fan feina des de primera hora del matí a la finca de Can Binimelis, al barri de Son Roqueta de Palma. Fan un forat a la muntanya per construir un xalet de luxe. Mentrestant, una cinquantena de camions van i venen carregats de tones de pedres que s'utilitzaran per a la futura obra; els arbres són arrencats i les marjades de l'antiga finca, tomades.

Des de fa anys, els solars de la zona acaben convertits en cases de luxe amb una clara conseqüència: la destrossa de la muntanya. "És vergonyós, una barbaritat. Fa pena el que estan fent amb el territori de Palma i molt prest no tindrem res que no sigui de formigó", assenyala un veí del barri a l'ARA Balears. Les entitats veïnals de Son Roca, la Vileta, Son Rapinya i Son Quint, a més d'entitats ecologistes, denuncien que la vegetació de la serra de na Burguesa minva mentre augmenten els forats a les roques. "Estan arrasant amb tot. No entenc qui pot autoritzar aquests desastres ecològics a la nostra illa", denuncia un altre veí de la zona.

Les parcel·les de Can Binimelis amb petites casetes dels anys 40 s'estan transformant en grans xalets de luxe amb totes les autoritzacions pertinents. Són terrenys en sòl urbà, però la construcció requereix fer grans forats en forma de L a les muntanyes, on encaixar els habitatges. La normativa del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de l'Ajuntament de Palma marca que "les adaptacions de l'edifici al terreny natural s'han de fer de manera que s'evitin les grans excavacions i aportacions de terres", però, segons denuncia el president de l'associació de Son Quint, Joan Prats, les obres de "destrucció" de la muntanya es "boten la normativa". "Des de fa molt de temps, Cort fa una interpretació avantatjosa d'aquesta normativa urbanística per tenir carta blanca i poder continuar construint xalets de luxe. Teòricament, les edificacions en aquesta muntanya s'haurien d'adaptar al terreny existent, però no és així, fan el que volen per tenir el xalet més luxós i atractiu sense pensar en les conseqüències per al territori", explica.

Entitats i ecologistes denuncien també la desclassificació de bosses de sòl urbà i urbanitzable. De fet, fonts del GOB asseguren que els diferents equips de govern de l'Ajuntament de Palma varen tenir la possibilitat de protegir diversos indrets com la serra de na Burguesa amb el Decret llei de protecció del territori i "no es varen atrevir". Margalida Ramis, la presidenta del GOB, diu que amb aquesta "passivitat i temor l'únic que han aconseguit és que es continuï devorant el territori com als anys de la bombolla immobiliària per engreixar el mercat immobiliari de luxe".

La promoció de construccions de luxe a Son Vida envaeix la muntanya

Malgrat les preguntes de l'ARA Balears respecte d'aquesta qüestió, l'Ajuntament de Palma no ha respost res sobre la possibilitat de protecció d'aquestes zones de boscos i terrenys rurals.

Per als ecologistes, la construcció d'aquests xalets tenen com a objectiu "continuar engreixant el luxe a Mallorca, amb un tipus d'habitatge que no va dirigit als mallorquins i als que tenen problemes d'accés a l'habitatge". En aquest sentit, José Francisco Salvà Martín, veí del barri de Son Roqueta i testimoni directe del canvi del barri els darrers deu anys, denuncia que "destrossen la ciutat per fer-hi habitatges de luxe per a estrangers". "Cap dels que han comprat els macroxalets que s'han fet els darrers anys són illencs, tots són persones riques de fora de l'Estat que els fan servir com a segona residència, mentre nosaltres ens quedam sense naturalesa perquè turistes puguin venir a passar un mes a l'any a l'illa", sentencia.

Per la seva banda, Maribel Alcázar, presidenta de la Federació d'Associacions de veïns de Palma i resident a Son Roca, demana què passarà quan s'acabi d'explotar urbanísticament la part de dalt de la muntanya. "Ara tenen tots els permisos i fan el que volen, per incomprensible que sigui. Van explotar tot el terreny de Son Vida, ara s'han centrat en Son Roqueta, però que passarà quan ja no quedi més espai per construir? Vindran a Son Roca?". Alcázar lamenta que l'urbanisme de "luxe i desenfrenat" està posant fi al pulmó verd de Ciutat, en el territori i paisatge de la zona. "No sé on arribarem, el formigó ens està menjant i el luxe ha quedat clar que passa per davant i per damunt dels residents i del territori", ha sentenciat.

stats