Societat27/05/2021

Múrcia aprova que l'himne d'Espanya soni a les escoles i es posi una foto del rei a cada aula

El PP i Cs voten a favor de la proposta de Vox, que també inclou que hi hagi una bandera espanyola en cada centre de la ciutat

Ara
i Ara

BarcelonaLa ciutat de Múrcia ha aprovat que l'himne d'Espanya soni a les escoles, que hi hagi una fotografia del rei Felip VI en cada aula i es col·loqui una bandera espanyola a l'entrada o en un lloc visible. Encara que la moció que va presentar Vox pretenia que l'himne sonés cada matí i a totes les escoles públiques, el PP i Cs han demanat una modificació del redactat per canviar aquest punt i establir que l'himne "es pugui escoltar en aquells actes solemnes que la comunitat educativa consideri, amb l'objectiu de donar-li la rellevància que es mereix". Amb aquest acord, el PP i Cs han donat suport al text del partit d'ultradreta.

La moció aprovada sí que inclou finalment que en cap centre educatiu de la ciutat "falti la instal·lació de la bandera nacional a l'entrada" i, quan es deteriori, es reposi per una de nova, i que en totes les aules de les escoles públiques es col·loqui una fotografia del cap de l'Estat. "Múrcia dona avui un exemple al conjunt d'Espanya al convertir-se en un model de respecte cap als símbols que ens representen i ens uneixen a tots", ha dit José Ángel Antelo, portaveu del partit d'ultradreta i impulsor del text.

Cargando
No hay anuncios

El PSOE que governa amb Cs a la ciutat, i Podem-Equo han votat en contra del text, però no n'hi ha hagut prou per impedir-ne l'aprovació. De fet, el text que va presentar Vox retreia que l'actual govern espanyol –format pel PSOE i Podem, els dos partits que han votat en contra de la moció– es recolza "en partits separatistes, comunistes i proetarres per mantenir-se al poder" i s'alia amb "els enemics d'Espanya" perquè atribueix "identitats pròpies" a cada comunitat autonòmica amb la intenció de "provocar la confrontació entre espanyols i la ruptura d'Espanya".

Davant d'aquesta situació, Vox va decidir presentar la moció perquè al seu parer l'himne, la Corona i la bandera espanyola són emblemes que "garanteixen l'ordenament jurídic" i són "símbols de la "sobirania, independència i democràcia" d'Espanya i han d'estar "presents en les futures generacions".

Cargando
No hay anuncios

Així doncs, la votació d'aquesta moció ha causat la divisió entre els nous socis de govern a la ciutat. A Múrcia hi governa una coalició del PSOE i Ciutadans des de finals de març, després que Podem-Equo donés suport a la moció de censura que Cs, fins aleshores soci al govern, va presentar per fer fora el PP del govern municipal. Segons el regidor d'Educació, Antonio Benito, que és del PSOE, han votat en contra del text perquè cap escola li ha fet aquestes peticions, sinó que el que reclamen els centres és més pressupost per fer reformes, ampliar les aules d'educació especial i reduir la ràtio d'alumnes, entre altres reivindicacions. Segons Benito, el PSOE "no està en contra" de l'himne ni del rei, però ha dit que implantar-ho a les aules ha de ser una decisió dels centres educatius perquè les famílies tenen "llibertat a escollir". "Hem de ser respectuosos amb la llibertat d'elecció. A alguns centres els agrada posar música clàssica i a d'altres, cançons infantils", ha dit.