Un museu de dos milions per atreure el turisme submarí a Portocristo
El projecte reproduirà fins a quatre embarcacions històriques i servirà per regenerar la biodiversitat de la zona
PalmaEn menys de tres anys Portocristo es vol convertir en una destinació “turística única”. És el temps que manca perquè a l'entrada del port de Manacor s'hi desplegui un museu submarí únic a l'estat espanyol i un dels pocs que hi ha al món amb les seves característiques. Es tracta d'un projecte europeu de dos milions d'euros que combina un escull artificial per retornar la flora i peixos locals a la zona i la creació d’un parc on s'enfonsaran reproduccions de quatre vaixells històrics.
De fet, el Consistori manacorí acaba de rebre la subvenció de Brussel·les per començar a desenvolupar-ho. Un termini curt per a tanta feina, que acaba el 30 de juny de 2026. És una iniciativa promoguda a l’anterior legislatura per la regidora socialista Maria Antònia Truyols, i que ara gestiona la nova responsable de Turisme, Júlia Acosta (AIPC). "Les mesures de l’escull seran 14 metres d’ample, 7 de fondària i 7 d’alçària. Es construirà amb materials ecològics que puguin generar ambients a diferents escales i grups d’exposició. Per la seva banda, el viver tindrà una superficie de 65 metres quadrats", explica Acosta, de l'Agrupació Independent de Portocristo, soci de l'equip de govern local amb Més-Esquerra.
“Ha estat un procés llarg per arribar fins aquí, més de quatre anys per aconseguir una subvenció que ha d’estar implementada al 50% aquest proper estiu i de manera definitiva el 30 de juny de 2026”, explica, mentre recorda que “no hi ha referents propers semblants a un parc d’oci submarí així; a Lanzarote n'hi ha un d’escultures i a Àsia algun altre exemple similar, però aquí serem pioners, cosa que ens fa il·lusió, encara que sigui una responsabilitat”.
Si parlam de manera precisa, es tracta d’una subvenció dels fons Next Generation per valor de 2.001.027,81 euros que la Unió Europea atorga per crear i gestionar un parc d’arqueologia submarina que alhora servirà com a escull de regeneració de la biodiversitat poc abans d’entrar al port, en aquests moments pràcticament inexistent per l’afectació durant dècades de les xarxes de la pesca d’arrossegament i de l’excés d’extraccions de recursos marins.
Vaixells reconstruits
Està previst que es reprodueixin quatre vaixells històrics a escala real a partir de les restes estudiades per l’Institut Balear d’Estudis d’Arqueologia Submarina (IBEAM). Es començarà fabricant una reproducció a escala del peci romà de Ses Llumetes, d’uns 20 metres d’eslora i que es dedicava a transportar garum (salsa de peix) entre la província Bètica i Roma al segle I dC. Les altres reproduccions a escala es basaran en un altre vaixell romà, un de púnic i una embarcació bereber.
“El primer que farem és un estudi de mercat per conèixer quines empreses poden desenvolupar un projecte així i decidir si el treim a oferta per lots o en conjunt. Perquè tot seguit pugui sortir a licitació com més aviat millor i complir els terminis”, conclou Acosta.
L’escull tindrà una àmplia àrea destinada a la restauració ecològica que comptarà amb la supervisió de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (Imedea-CSIC) i que vol ser un reclam per al busseig recreatiu, activitats científiques, formació en arqueologia submarina, monitorització ambiental i foment de l’anomenada economia blava.
Un centre fora de l’aigua
El nou parc museogràfic tindrà també amb un centre d’interpretació amb museografia interactiva i tecnològica amb mòduls de realitat augmentada que permetin explorar les restes sense necessitat d’immersió. Ara falta veure on se situarà, ja que si bé fa uns mesos l’anterior govern municipal va estar en contacte amb els responsables del Club Nàutic per utilitzar-ne les instal·lacions, l’opció està ara en punt mort. Pel que fa al transport, caldrà incloure una furgoneta llançadora elèctrica per als clients que surtin dels hotels, del pàrquing perifèric, o d’altres punts de recollida fins a la costa, i dues embarcacions elèctriques fins als punts d’immersió.