PANDÈMIA
Societat25/12/2020

El Nadal pot fer la tercera onada més greu que la segona

Les festes i l’arribada d’altres patologies relacionades amb l’hivern fan preveure una pressió assistencial més forta que la patida el setembre a les Illes

E. Navarro / C. Darder
i E. Navarro / C. Darder

PalmaLa situació de la pandèmia amb què es trobaran les Balears per començar l’any dependrà, en gran mesura, de l’efecte de les festes de Nadal. Els indicadors epidemiològics fan difícil l’optimisme: l’Arxipèlag va arribar aquest dimecres a la xifra rècord de 604 contagis detectats amb un sol dia, mentre que els casos actius ja fregaven els 7.000abans del tancament d’aquest setmanari. A més, Mallorca -el gran focus de la pandèmia- va registrar la incidència acumulada a 14 dies (IA14) més alta de tota la pandèmia, amb 603 positius per 100.000 habitants. L’illa fa empitjorar els indicadors de tota la Comunitat i situa les Balears en una incidència acumulada a 14 dies de 462,8 casos per cada 100.000 habitants (el rècord va ser el 30 d’agost, amb 535). A més, la incidència de 7 dies és de 275. Com que proporcionalment és més alta que el valor de dues setmanes, significa que la pandèmia continua en la fase expansiva.

El portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, va assegurar en la darrera roda de premsa, dimecres 23, que es veia un “un petit alentiment”en l’augment de positius a Mallorca, però que no deixava el Govern tranquil. Per què? Perquè si una cosa és segura és que la població és reunirà més que de costum per aquestes dates, i en les trobades és on s’afavoreix la transmissió del virus. A aquest fet cal sumar-hi les aglomeracions en llocs com centres comercials que s’han vist els dies previs a les festes i que la consellera de Salut, Patrícia Gómez, va admetre en la mateixa compareixença.

Cargando
No hay anuncios

Gómez va explicar que les Illes estan “en una situació molt similar al setembre”, quan hi va haver el pic de la segona onada. La diferència ara són les festes i també l’arribada de les patologies relacionades amb l’hivern, com ara els constipats o la grip. Tot plegat fa preveure que els hospitals illencs hauran de fer front el gener a un pic assistencial més fort que el que varen viure en la segona onada, a principi de setembre. Recordam que, llavors, la Comunitat Autònoma va tenir un màxim de 410 ingressats a planta i 69 a l’UCI, com es pot observar al gràfic.

Cargando
No hay anuncios

A les portes del Nadal, amb dades del dijous, Son Espases tenia 103 pacients covid-19, 20 dels quals estan ingressats a l’UCI. Ara mateix l’hospital de referència de les Balears té un total de 140 llits destinats a pacients covid-19, però asseguren que podrien augmentar la capacitat si fos necessari. Pel que fa Son Llàtzer, atén 32 infectats a planta i té plens 13 dels 14 llits d’UCI covid-19 habilitats per ara.

Segons la consellera, els hospitals públics no han hagut de cancel·lar encara cirugies previstes, però també és cert que aquesta activitat sempre davalla durant els dies de Nadal. Per la seva banda, el gerent de Son Espases, Pep Pomar, va advertir a IB3 Ràdio que l’increment dels ingressos “és molt ràpid i preocupant” i va admetre que l’hospital ha demanat a una part important del personal que s’oferís voluntari per donar suport a les unitats covid-19 durant aquests dies perquè és molt complicat trobar personal per contractar.

Cargando
No hay anuncios

Segons Pomar, no s’han hagut d’anul·lar les vacances de ningú. Per la seva banda, el sindicat SAE va denunciar aquesta setmana que els tècnics d’infermeria de Son Espases estan “esgotats per la saturació assistencial i la manca de professionals”. Han denunciat que la plantilla està “minvada” per les baixes de professionals per contagis o aïllament.

La situació també és preocupant a les residències de gent gran. De moment, segons les darreres dades facilitades per la Conselleria, hi ha 138 usuaris contagiats, 121 dels quals estan hospitalitzats. Aquesta xifra significa que els ancians represenen un 35% del total de persones ingressades.

Cargando
No hay anuncios

Municipis amb més casos i vacuna

El Govern ha de revisar dilluns la situació epidemiològica de les quatre illes per decidir si es passa de nivell o, al contrari, s’endureixen les restriccions amb l’objectiu de frenar l’expansió de la malaltia. En aquest sentit, Gómez ja va avançar dimecres que estaven preparant més mesures que afecten els aforaments i la mobilitat. I va avançar que aquesta setmana ha de començar un cribratge massiu amb tests d’antígens al barri del Rafal Nou de Palma. En aquesta zona, la xifra de contagis per cada 1.000 habitants era d’1,63 durant la setmana del 8 al 14 de desembre; la setmana següent, del 15 al 21, va pujar fins als 5,65 casos.

Cargando
No hay anuncios

Les dades d’incidència acumulada per municipis de la darrera setmana (incidència a 7 dies per cada 100.000 habitants) indiquen que Petra -amb 25 diagnòstics i una IA7 de 874,1 casos-, Lloseta -amb 46 positius detectats i una IA7 de 768,2- i Alaró -amb 36 casos detectats i una IA7 de 646,1- són els pobles amb la incidència més elevada. En canvi, a Deià, es Migjorn, Escorca i Ferreries no s’hi ha detectat cap positiu la darrera setmana.

El Govern té previst que la residència de gent gran Oms - Sant Miquel sigui el primer centre de les Balears a administrar als seus residents la vacuna contra el covid-19 -la de Pfizer/BioNTech. La campanya comença aquest diumenge horabaixa, amb l’objectiu d’arribar a una mitjana diària d’entre 500 i 1.000 persones. Tal com s’ha informat, la vacuna arribarà, en primer lloc, a totes les residències de gent gran i de discapacitats. Després serà el torn del personal sanitari.