Les nanopartícules de plata podrien ser un tractament efectiu per a malalts de covid-19

És la conclusió d'un estudi de la UIB, que es basa en l'efecte protector que té aquest element enfront virus similars al SARS-CoV-2

L'hospital de Son Espases durant la pandèmia de coronavirus.
13/09/2021
2 min

PalmaPodrien les nanopartícules de plata ser un tractament efectiu per a malalts de covid-19? D'aquesta pregunta ha partit una recerca del Departament de Química de la Universitat de les Illes Balears (UIB). La resposta ha estat que, efectivament, aquest element podria ser útil per combatre el covid-19 tenint en compte que s'ha provat que és efectiu en el tractament d'altres virus semblants al SARS-CoV-2, com ara el MERS-CoV (síndrome respiratòria de l'Orient Mitjà) o el SARS-CoV (síndrome respiratòria aguda greu).

L'equip d'investigadors ha fet una recopilació dels estudis toxicològics que s'han fet sobre la relació de les nanopartícules de plata amb aquests virus similars al coronavirus, "però ara falta una investigació seriosa amb persones afectades pel covid-19", diu el catedràtic del Departament de Química i investigador del Grup de recerca en Química Supramolecular, Jeroni Morey. La recerca, que s'ha publicat recentment a la revista WIREs Nanomedicine and Nanobiotechnology, forma part de la tesi doctoral de María Fernanda Pilaquinga.

Maria de las Nieves Pina, Fernanda Pilaquinga i Jeroni Morey.

El que s'ha provat en investigacions prèvies és que aquests elements funcionen per, per exemple, "fer que el temps de cura sigui més curt, abaixar la febre... Fa efecte a escala més simptomàtica", detalla Morey. Normalment s'aplica per via inhalació en les primeres fases en què es manifesta la malaltia o en malalts en fases molt greus.

El catedràtic deixa clar que, malgrat que siguin de la mateixa família, "cada virus és un món: com evoluciona, com muta, com es presenta cada any" i el que ha elaborat el grup d'investigadors és "una proposta de recerca, perquè possiblement sí que funcioni amb el covid-19, però s'han de fer els estudis, controls i assajos adequats". A més, recorda que "l'estratègia contra els virus és molt difícil" i que l'únic que s'ha aconseguit controlar ha estat el VIH "amb un còctel d'antivírics varis".

Element fàcil d'obtenir

Les nanopartícules de plata són fàcils de fer en un laboratori. De fet, Morey assegura que és una de les pràctiques que fan els alumnes de Química de la UIB. A més d'usos en la medicina, apunta que també són útils per reforçar la seguretat de les mascaretes i altres materials de protecció.

De fet, tres investigadors aragonesos ja han desenvolupat un mètode per recobrir d'aquest element i un altre agent viricida la superfície de fibres de polipropilens amb què estan fabricades les mascaretes convencionals, i han aconseguit un material que presenta una efectivitat provada contra el SARS-CoV-2 superior al 99,9%. Els responsables del projecte són de l'Institut d'Investigació Sanitària d'Aragó, l'Institut de Nanociència i Materials de l'Aragó, el centre mixt de la Universitat de Zaragoza i el CSIC.

stats