Natura Parc afegeix 10.000 euros mensuals al deute amb Justícia
És el cost del manteniment de les 1.100 tortugues confiscades a una criador de tràfic il·legal aquest estiu; l’administració farà un primer pagament aquest mes
PalmaLa situació econòmica de la Fundació Natura Parc, lluny de millorar, té un nou deute amb l’Administració de Justícia des que el passat mes d’agost es confiscaren 1.100 tortugues a una organització dedicada al tràfic il·legal amb seu a Llucmajor. Estimen que el manteniment de tots aquests exemplars, de fins a 62 espècies diferents, 16 de les quals estan en perill d’extinció, pot suposar més de 10.000 euros mensuals, que s’afegirien al deute que esperen poder cobrar del Ministeri de Justícia, de 800.000 euros.
Amb tot, després de dos anys bregant amb el Ministeri a través de la gerència a Balears, el deganat de Palma i el Tribunal Superior, a la fundació es mostren ara esperançats. “Ens han dit que ens faran el primer pagament dia 20 d’octubre”, explica el director, Mariano Mas. És una data especial per a Natura Parc, que just celebrarà 24 anys d’existència.
Ara mateix, però, el Ministeri de Justícia es troba en la fase de valoració del preu del manteniment de les espècies. Al parc no creuen que puguin assumir el cost total del deute, però sí que començaran a fer efectius els pagaments.
Cal recordar que a la darrera gran confiscació d’aquest estiu s’hi han de sumar els 31 cavalls i 243 galls que empararen l’any 2016 arran d’operacions judicials.
Natura Parc, com a fundació que és, té una vessant altruista. El problema amb l’Administració de Justícia arriba quan s’abusa d’aquesta tasca desinteressada. “Els doblers se’n van amb aquest tipus d’accions, i això és el que la gent no veu”, afegeix Mas.
“Així com hi ha persones que la societat rebutja i que les institucions emparen, també hi ha animals que la societat abandona i han de tenir un lloc”. Així defineix el paper de Natura Parc el seu director. “En algun lloc han d’estar”. La Fundació recull el 80% dels animals abandonats, té convenis amb 43 municipis de Balears i un consorci amb el 49% de la participació, amb el Govern. És el que es coneix com el COFIB, el Consorci Oficial per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears.
“Què passava abans que existís Natura Parc? Què passarà si hem de tancar? Estaria bé que ens féssim aquestes preguntes”, explica Mariano Mas. Si Natura Parc tanca, també tancarà el COFIB, o bé haurà de passar a mans de l’Administració Pública, i “el cost es multiplicaria per quatre”.
I és que mentre no es saldi el deute l’opció del tancament continuarà sobre la taula. De moment, hi ha el compromís ferm de la delegada del Govern, la presidenta del Govern i el president del Consell d’ajudar amb el que faci falta, però la pilota està en mans de Justícia.
Mentre esperen la realitat del primer pagament, van mes a mes. “El passat 29 de setembre vàrem saber que podríem pagar les nòmines”. A Natura Parc hi treballen 84 persones. El mes passat la direcció va acordar que si els ingressos no bastaven per pagar els sous, serien els primers a deixar de cobrar fins a poder trobar una solució. “Si no ens arribassin a pagar no sabem fins quan podríem aguantar”.
La lleona
Hi ha una vessant de calaix de sastre dins Natura Parc. Tothom compta amb ells però després s’obliden dels costos dels animals que recullen, uns animals que han de menjar, que ha de visitar un veterinari i que s’han de mantenir d’acord amb el seu hàbitat i costums. Un cas significatiu és el de la lleona que resta dins el parc. La varen rescatar de dins un camió, on va viure durant un any i mig. “Quan ens en vàrem fer càrrec tothom ens havia d’ajudar. L’Ajuntament de Son Servera es va oferir, i al final, res”, expliquen.
Retorn
Què passa amb els animals de Natura Parc? La majoria hi quedaran a viure per sempre. Alguns es retornen als seus propietaris, com és el cas del galls de brega confiscats en una operació policial a Son Banya. “No hauria de ser així”, diuen, però no hi tenen res a fer. D’altra banda, demanen responsabilitat a la gent , al cap i a la fi són els responsables que serps exòtiques o cocodrils acabin tancats al parc. “Una vegada aquí, quan ja han entrat en contacte amb un aliment o un hàbitat diferent al seu, no els podem retornar”, explica Mas. “Ens poden vendre la moto, però tècnicament és impossible”, assenyala. “Aquest tigre no sabria caçar, l’únic que es pot fer és traslladar-lo a un lloc de conservació in situ ”, lamenta.