Naüm alerta que les famílies més vulnerables de la barriada de Son Roca estan vivint "al límit"

L’entitat ha establert un protocol d’intervenció més intens per a qui no disposa d’internet

Imatge d'un moment de la intervenció amb els infants que disposen d'Internet
Ara Balears
06/04/2020
2 min

PalmaLa crisi sanitària derivada de l'expansió del coronavirus ha generat que les famílies més vulnerables de Son Roca estiguin vivint "al límit", assegura Naüm, entitat que dona suport als menors amb dificultats o conflictes socials a la barriada. Davant aquesta situació, el projecte socioeducatiu ha reforçat la seva tasca social al territori, sobretot amb aquelles famílies que no disposen d'internet. Naüm remarca que la barriada –que té una taxa i un nivell acadèmic molt baix i una alta diversitat cultural i ètnica– s'ha vist doblement colpejada pel covid-19, "i és que en molts de casos no han sortit de la crisi del 2008".

"Hi ha molts de veïns i veïnes estan a l'atur i, si treballen, estan al mercat de l'economia submergida o tenen una feina precària i temporal i, per tant, tenen serioses dificultats per afrontar el pagament del lloguer i dels serveis bàsics essencials", alerten. A més, s'hi afegeix que la majoria de les famílies no disposen ni d'ordinador ni d'internet, la qual cosa perjudica el rendiment escolar dels infants durant el confinament.

Arran d'aquesta crisi sanitària, Naüm telefona setmanalment cada família per conèixer la seva realitat i com estan els seus infants i els joves. Segons la gravetat de la seva situació econòmica, els reparteixen ajudes per a l'alimentació i la higiene a través de targetes del programa CaixaProinfància.

Per a les famílies que no tenen internet, el suport telefònic és diari i més intens. A més, se'ls envien fotografies de treballs manuals, deures, o qualsevol material d'utilitat per a la família, perquè les facin i després en reenviïn el resultat a la seva educadora de referència, que els torna a telefonar per corregir les activitats o resoldre dubtes. Per a les famílies que tenen internet i algun dispositiu telemàtic, envien continguts didàctics digitals i fan intervencions educatives grupals a través de WhatsApp o Skype.

L'entitat, que atén al voltant de 850 persones, continua oferint 17 serveis socioeducatius, sociolaborals, sociosanitaris, psicosocials i socioculturals, ja sigui per via telefònica o telemàticament, en el territori, que abasta no només Son Roca, sinó també Son Ximelis, Son Anglada i Son Serra - la Vileta. A més, disposa d'un telèfon actiu les 24 h, amb el qual es poden atendre totes les urgències que puguin sorgir.

Naüm ja alerta que "és conscient" de l'abast de la crisi econòmica que vindrà i el seu impacte social. I és per aquesta raó que la directora general de l'entitat, Margalida Jordà, assenyala que "és fonamental augmentar les mesures de protecció dels col·lectius amb vulnerabilitat com ara infants, famílies monoparentals i persones dependents, entre d'altres". Així mateix, Jordà "espera" que les administracions públiques es comprometin més que mai amb el territori, "ja que Naüm és l'únic recurs que hi ha a la barriada".

stats