Els traginers eren els responsables de fer les descàrregues de contraban a la costa. A la nit, esperaven l’arribada d’un llaüt, que havia anat a cercar el gènere a una altra embarcació més grossa fondejada a unes dues milles mar endins. Aquella “cita” era molt desitjada. Ho reflecteix l’expressió que es feia servir aleshores: ‘Al·lots, avui hi ha festa’. Aquest és precisament el títol del llibre que el 2017 publicà l’investigador llucmajorer Tomàs Mut amb el subtítol Secrets i confidències desconegudes del contraban mallorquí (1930-1990).
“Eren uns temps –assegura l’historiador Pere Ferrer–, en què, a les Balears, la majoria de la població treballava al camp per sous molt minsos. Així, la gent guanyava molt més anant a descarregar fardells que no llaurant”. La ubicació dels secrets era coneguda per ben poca gent. Se solien construir en llocs inaccessibles, en terrenys tous que permetessin buidar-los per fer-hi un clot circular o rectangular poc profund. Es tapaven amb una llosa, principalment de marès o de fusta. A sobre, per no aixecar sospites, s’hi posava material dels voltants, ja fos fullaca de pi, terra o arena. Després d’una descàrrega, era habitual amollar una guarda d’ovelles perquè eliminassin qualsevol petjada dels contrabandistes. D’això se’n deia “no deixar fressa”.
La zona de Mallorca on hi ha més secrets és Santanyí, per la seva bona connexió amb el nord d’Àfrica. A la costa de la serra de Tramuntana també n’hi havia, encara que no tants per culpa de la seva abrupta orografia. Encara avui, a Escorca, prop del puig Roig, es manté l’estructura del conegut quarter dels carabiners. “El finançà –assegura l’historiador– el banquer Joan March als anys quaranta, però mai arribà a estar actiu. Amb aquest ‘regal’ segurament en Verga volgué tenir controlats els agents policials”.
Contrabandistes com el margalidà eren admirats per la població perquè el seu negoci els oferia sous extres i perquè subministraven material de principal importància com la penicil·lina, que tantes vides salvà –comprar-la al mercat ‘normal’ era molt car. Aquells nous rics solien bravejar de la seva condició passejant-se dalt d’uns voluminosos cotxes anomenats haigas. Es feien dir així perquè, quan anaven a adquirir-los i demanaven quin model preferien, insistien que volien el més gran que “haiga”.
La petjada de la nostra antiga activitat contrabandística és ben viva en la toponímia. El nom de cova del tabac es repeteix en molts indrets del litoral de les Balears. A Calvià també hi ha l’amagatall dels contrabandistes; a Capdepera, el pas del contraban; a Manacor, la cova dels contrabandistes, i a Binibona, el pas d’en Bisquerra, en record d’un pastor, Bartomeu Bisquerra, que va guiar per aquell lloc un grup de contrabandistes perquè esquivassin el control de la Guàrdia Civil.