Biodiversitat
Societat 01/09/2023

Neixen les tortugues marines dels nius d'Eivissa

La posta va ser de 91 ous, 10 dels quals es varen traslladar a incubació artificial

ARA Balears
2 min
Tortuges

PalmaLa Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural ha confirmat aquest divendres que dijous de matinada es varen produir els primers naixements de tortugues marines al niu que s'incubava des del 12 de juliol a la platja del Cavallet, situada dins el Parc Natural de ses Salines d'Eivissa i Formentera.

L'inici dels naixements va tenir lloc dimecres; en concret, el primer va ser devers les 21.30 hores; la resta varen tenir lloc durant la matinada de dijous. L'equip voluntari que custodia el niu ha pogut constatar la presència de 13 nounats de tortuga marina que emergien de dins l'arena després de 51 dies des de la posta, l'11 de juliol, a la platja de Santa Eulària des Riu.

Des del Govern han detallat que la posta va ser de 91 ous, 10 dels quals es varen traslladar a incubació artificial. Aquests exemplars s'identificaran de manera individual i se'ls farà la prova de flotabilitat. Posteriorment, seran traslladats a les instal·lacions d'IRFAP-LIMIA, al Port d'Andratx, on el departament de Fauna Marina del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB) s'encarregarà de valorar-ne l'estat, de tenir-ne cura fins al moment de reintroduir-los a la mar.

Als exemplars nascuts a la platja s'hi han d'afegir dos animals més que han nascut els dies anteriors a la incubadora, dels deu que es varen retirar del niu.

Cal recordar que el 10 de juliol es va trobar un altre niu de tortuga marina a la platja del Figueral, a Santa Eulària (Eivissa), el qual només tenia 12 ous. Tots aquests ous varen ser traslladats a les instal·lacions de l'IRFAP-LIMIA per incubar-los i d'aquests durant els dies passats n'han nascut un total de 8 exemplars.

Programa Head Starting

Les tortugues marines nascudes als nius de les Illes Balears formaran part del programa Head Starting, d'acord amb l'estratègia estatal de l'espècie i en col·laboració amb altres comunitats autònomes. L'esmentada estratègia consisteix en un programa de cria en un medi artificial controlat durant entre 10 i 12 mesos. Gràcies a aquest programa, augmenten exponencialment les possibilitats de supervivència d'aquests animals una vegada retornats a la mar.

És el quart niu

Aquest és el quart niu de tortuga marina que s'ha enregistrat aquesta temporada a les Illes Balears, dels cinc que s'han localitzat aquesta temporada a l'Arxipèlag. Els altres quatre s'han fet a Mallorca, a la platja de Can Pere Antoni (del qual recentment ja n'han nascut 23 tortugues) i a la de Cala Millor (del qual n'han nascut més de 50 exemplars aquesta setmana). Dels tres nius d'Eivissa encara s'està pendent de l'inici dels naixements del darrer niu.

La tortuga marina Caretta caretta és una espècie catalogada com a vulnerable en el Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades i se sol reproduir a la Mediterrània oriental. No ha estat fins a principis del segle XXI que ha començat a nidificar a la Mediterrània occidental, molt probablement a causa de l'increment de la temperatura de la mar.

L'operatiu d'atenció als nius i de la seva gestió, així com la cura i cria dels nounats, és dirigit per la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural a través del departament de Fauna Marina del COFIB , que depèn del Servei de Protecció d'Espècies.

stats