Mor el nen de sis anys afectat de diftèria
El conseller de Salut, Boi Ruiz, diu que la causa de la mort es podria haver evitat si el menor hagués estat vacunat i concreta se li farà l'autòpsia per estudiar com ha actuat la malaltia
BarcelonaEl nen de sis anys que havia contret la diftèria ha mort aquesta matinada a l'Hospital de la Vall d'Hebron, on hi restava ingressat a la unitat de cures intensives, segons ha informat el centre hospitalari. Li havien diagnosticat la malaltia a principis d'aquest mes de juny, i no ha superat les afectacions als òrgans que li va ocasionar. L'infant, d'Olot, no havia estat vacunat contra la malaltia per decisió dels pares. Es tractava del primer cas de diftèria diagnosticat a Catalunya les últimes tres dècades.
En un comunicat, el centre mèdic ha confirmat la mort i ha volgut expressar el seu condol a la família. Fins ara havia rebut tractament d'antitoxines -importat des de Rússia- i antibiòtics, però no ha superat la malaltia. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha comparegut aquest dissabte al migdia acompanyat del secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, del gerent de l'Hospital Vall d'Hebron, Dr. Vicenç Martínez, i de la facultativa especialista de l'UCI pediàtrica, Montse Pujol. Ruiz que ha començat la seva intervenció expressant el seu condol als pares, a qui ha definit com "la segona víctima" i per qui ha demanat "màxima solidaritat", ha resumit que la causa de la mort ha estat "la diftèria en majúscules" i que la mort es podria haver evitat si el nen hagués estat vacunat.
El conseller ha concretat que la família de la víctima, en un "acte de generositat", ha autoritzat que es faci l'autòpsia del cos per poder estudiar "des de dins" les afectacions als òrgans causades per la diftèria.
El nen tenia afectades les funcions respiratòries, cardíaques i renals per la toxina de la diftèria, i necessitava respiració assistida, estava connectat a un ronyó artificial i portava diversos dies amb circulació extracorpòria. Aquest cas de contagi de diftèria ha deslligat en les últimes setmanes la polèmica per la negativa dels pares a vacunar al menor."Hem de fer tot el possible perquè a Catalunya no hi hagi cap nen sense vacunar perquè aquí la vacunació és universal i gratuïta", ha dit el conseller.
Ruiz ha llançat un missatge de responsabilitat a les persones que decideixen no vacunar i, molt especialment, a les que difonen missatges contraris a la vacunació per convèncer les famílies. També ha concretat que s'està treballant a nivell espanyol i europeu per disposar d'un banc estable de l'antitoxina per fer front a la diftèria i no haver-la de tornar a portar de Rússia. De fet, el ministeri de Sanitat va anunciar que proposaria a la UE la creació d'un estoc centralitzat de reserves de l'antitoxina diftèrica al qual pugui accedir de manera urgent qualsevol país europeu per tractar un cas.
A banda d'aquest menor, hi ha deu persones més que són portadores asimptomàtiques del bacteri de la diftèria: nou nens i un adult. Dos nens, de fet, van ser donat d'alta el 22 de juny després de donar negatiu en el control que se'ls va efectuar. Perquè no transmetin el bacteri a d'altres persones no vacunades, els portadors asimptomàtics estan sent tractats amb antibiòtics específics i no surten de casa seva fins que els hagi desaparegut el bacteri. El conseller ha concretat que no hi ha hagut canvis en la seva situació. Hi ha set nens i un adult que es mantenen en aquesta situació. Ruiz ha agraït a les famílies que mantinguin els nens tancats a casa per evitar contagiar nens no vacunats i ha llançat un missatge tranquil·litzador als vacunats per qui, ha insistit, no hi ha risc. A la zona d'Olot, Salut estima que hi ha 47 nens sense vacunar pels quals sí seria perillós un possible contagi.