Nestlé retira almenys 52 varietats de gelats contaminats

L'empresa manté el silenci i la llista encara podria augmentar

Imatge d'arxiu d'un supermercat
27/07/2021
2 min

ParísNestlé ha de retirar dels congeladors dels supermercats almenys 52 varietats de gelats contaminats per la presència d'òxid d'etilè —un compost cancerigen— en l'estabilitzant E410, que també es coneix com a goma de garrofí o farina de garrofa. La fundació Facua ha filtrat una llista de fins a 46 productes afectats entre els quals destaquen el Maxibon triple xocolata, els bombons gelats de Toblerone i xocolata Milka, el Minibom ametllat, el pastís gelat de whisky o el Mikolápiz. L'ARA ha confirmat la contaminació d'aquests productes i de com a mínim sis tipus més: el gelat en bloc de tres gustos; el con de cookies d'Oreo; el Milka Tub d'avellana; el miniassortiment de gelats Nuii de caramel, xocolata i vainilla; els cons Extreme Gold Fondant Brownie, i els cons Extreme de doble de vainilla. Tot i l'elevat nombre d'aliments contaminats, la llista pot ser incompleta, ja que Facua només ha difós les alertes internes de seguretat alimentària que han rebut alguns centres de Carrefour, Dia i Covirán, i l'ARA ha pogut confirmar informació de treballadors del servei de qualitat d'altres supermercats que prefereixen que no transcendeixi el seu nom.

Tot i això, Froneri, que és el fabricant i distribuïdor de gelats de Nestlé a Espanya, només ha posat a disposició dels consumidors un cercador per comprovar si el producte en concret que han comprat o menjat es veu afectat i no informa de tots els lots de productes contaminats, com sí que ha fet la marca Mars, que ha hagut de retirar gelats de Twix, Snickers i M&M, entre altres. D'altra banda, l'ARA ha tingut constància que alguns supermercats encara avui han rebut aliments de lots que han de retirar.

Cal recordar que la Unió Europea va prohibir l'ús de l'òxid d'etilè el 2011, ja que, a llarg termini, a part de ser cancerigen, també pot provocar mutacions genètiques i ser tòxic per a la reproducció. Tot i això, molts països europeus compren el sèsam o la farina de garrofa a l'Índia o a Turquia, on sí que està permès. Des que el novembre del 2020 es va registrar a Europa la primera alerta sanitària per contaminació d'òxid d'etilè ja s'han retirat centenars de productes, com pans, salses i plats precuinats, entre molts altres. En països com França, però, la retirada de productes s'ha gestionat de forma molt més transparent: des del principi el govern francès va obrir un portal per informar de tots els productes afectats i en fa difusió a través de les xarxes socials i els mitjans de comunicació.

Llistat de Facua dels productes afectats
stats