El net del fundador de la Banca March, condemnat a pagar tres milions d'euros per vendre dues vegades una mansió a Mallorca
L'habitatge va pertànyer a l'arxiduc Lluís Salvador d'Àustria i va arribar a allotjar-s'hi l'emperadriu Sissi
PalmaEl net del fundador de la Banca March, Manuel March, ha estat condemnat a pagar tres milions d'euros per vendre dues vegades la seva mansió situada als afores de Valldemossa. Manuel March va posar a la venda aquesta propietat, que al seu dia va pertànyer a l'arxiduc Lluís Salvador d'Àustria i on va arribar a allotjar-se l'emperadriu Sissi, l'estiu de 2019. No va ser fins a l'octubre del 2021 quan March va acordar la venda de la finca i dels habitatges que s'hi inclouen amb la societat Son Galcerán SL, propietat d'un fons d'inversió luxemburguès, per vuit milions, dels quals va rebre 400.000 euros en aquest moment.
El desembre del 2021 les dues parts van formalitzar un contracte privat en què s'establia el pagament de dos milions més i s'acordava que el llavors propietari, Manuel March, i el seu cònjuge, Juan José Jara, deixarien l'habitatge buit perquè els futurs propietaris hi executassin obres de recondicionament. Les dues parts havien fixat que el 2 de febrer de 2022 tindria lloc la signatura davant notari de l'escriptura pública i el pagament dels 5,6 milions restants fins a arribar al preu pactat. Aquesta firma mai no es va arribar a produir perquè poc després March va vendre la finca a la societat Vagalam Sarl, amb seu a Suïssa, per 12 milions d'euros. Per això, Son Galcerán SL el va demandar i ara una jutgessa l'ha condemnat a pagar 2,4 milions d'euros com a part del preu que li havia lliurat per la compra de la mansió i 300.000 euros en concepte d'indemnització per danys i perjudicis.
A més d'acreditar la primera operació de compravenda, a la sentència es corrobora que tant Manuel March com el seu cònjuge van corroborar que aquest últim "va comunicar al comprador que estava ingressat a l'hospital" i per aquest motiu no es podia presentar a la notaria per finalitzar la venda. Es va aixecar acta notarial donant compte de la situació i assenyalant que ambdues parts, comprador i venedor, fixarien una nova data i hora per finalitzar la venda. Tot i això, 19 dies després, Manuel March va donar per resolt el contracte i es va quedar amb els 2,4 milions que li havien pagat ja. Tres mesos després va tornar a vendre la finca a una societat suïssa per 12 milions d'euros. És a dir, en va obtenir quatre milions més del que s'havia acordat amb el primer comprador.
A preguntes de la magistrada sobre els motius pels quals el cònjuge de March va comunicar al comprador que estava ingressat, la sentència recull que "no s'ha assolit una resposta ni ferma, ni coherent, ni creïble". Es va comunicar al comprador la indisposició personal del cònjuge del venedor per excusar la seva absència a la signatura de l'escriptura de compravenda, conclou la magistrada.
La jutgessa també indica que amb la posterior venda Manuel March aconseguia un avantatge amb un preu superior. A tot això s'hi afegeix el testimoni prestat per l'agent immobiliari Hans Rickard Rasmussen, que va proporcionar a March el primer comprador i va afirmar en el judici que tenia coneixement que la finca va continuar ensenyant-se a altres possibles compradors després que el venedor ja hagués signat un contracte i rebut part del preu.
La condemna també obliga la part demandada a abonar les costes del procediment i els interessos. Contra la sentència es pot interposar recurs d'apel·lació davant l'Audiència Provincial de Madrid.