Societat 28/06/2024

La neteja de Manacor acumula més de mig milió en sancions en només cinc anys

L’Ajuntament anuncia que multarà FCC-Lumsa amb més de 300.000 euros per distints incompliments des del passat mes de novembre

Sebastià Vanrell
2 min
Manacor acumula més de mig milió en sancions en només cinc anys.

ManacorL’Ajuntament de Manacor ha notificat a l'empresa concessionària del servei de neteja viària, FCC-Lumsa, que serà sancionada amb una multa de 301.778 euros a causa dels reiterats incompliments del servei contractat, detectats pel departament de Medi Ambient. D'aquest import, 288.147 euros corresponen a irregularitats identificades entre gener i maig, mentre que 13.631 euros es deuen a una penalització ja tramitada pel mes de desembre.

Els resultats de les inspeccions indiquen que entre gener i maig s’ha detectat un incompliment del 40,6% en el servei de neteja mixta amb agranadora i bufador, i un 22,38% en el servei de neteja manual. Les penalitzacions imposades es basen en la falta de prestació dels serveis contractats, considerats com a falta greu, i se sancionen amb el doble del valor del servei no prestat. Per la qual cosa la valoració econòmica total d’aquests incompliments ascendeix a més de 300.000 euros.

No és la primera vegada que l’empresa que presta el servei al municipi de Manacor, Limpiezas Urbanas de Mallorca (Lumsa), és sancionada pel consistori. De fet, el 2023 (quan havia d’acabar el contracte ara prorrogat fins a 2025) va acabar els quatre anys de concessió amb gairebé 200.000 euros en expedients sancionadors, oberts a conseqüència de diferents incompliments del plec de condicions signat l’any 2019.

Mig any de seguiment

Medi Ambient ha fet “un seguiment exhaustiu i una vigilància intensiva de les obligacions establertes en el contracte, i s'ha centrat especialment en tres aspectes: neteja mixta amb màquina agranadora i bufador, neteja manual amb carretó i neteja manual amb inspecció qualitativa, que verifica i avalua la feina feta” explica el regidor municipal de l’àrea, Sebastià Llodrà.

Les auditories fetes entre desembre i maig s’ha enfocat en el compliment del servei de neteja mixta amb màquina, amb comprovacions mensuals mitjançant GPS per assegurar-se que tots els recorreguts previstos en el contracte es compleixen. També s’ha supervisat la neteja manual, amb comprovacions similars, així com la qualitat de la neteja manual mitjançant inspeccions de camp en un mínim de 40 carrers cada mes per determinar si estan nets, i el seguiment de l’eliminació de les herbes de les voravies.

FCC-Lumsa és la concessionària del servei de neteja viària, recollida de residus i gestió de deixalleries del municipi de Manacor, amb un contracte iniciat el novembre de 2023 i previst per finalitzar l’octubre de 2025. L’Ajuntament ha informat d’aquestes sancions als grups municipals de l’oposició (PP, PSIB-PSOE i VOX) per posar el problema novament damunt la taula.

stats