Laboral
Societat10/10/2024

Les netejadores dels instituts públics diuen prou al carrer: "Fas la feina de les altres, més la teva"

El col·lectiu denuncia els sous precaris, l'externalització i les baixes no cobertes

PalmaEl col·lectiu de netejadores d'instituts públics de les Balears s'ha manifestat aquest dijous horabaixa a Palma per protestar contra la sobrecàrrega de treball i els danys físics i psicològics perquè es cobreixin les baixes laborals. "Duen un bagatge de càrrega física i psíquica des de fa anys perquè han d'assumir la feina d'altres persones", ha assegurat a l'ARA Balears la delegada de personal laboral de CCOO, Lina Trías. Les treballadores han protestat també davant la seu de la Conselleria de Presidència i Funció Pública del Govern contra l'externalització del servei de neteja, els conflictes entre els treballadors públics i privats i la inacció de les administracions.

"El sou és precari i la manca de futur laboral podria dur al col·lectiu a la desaparició", sentencia, sobre un col·lectiu format majoritàriament per dones de 50 anys i més que sofreixen recurrents problemes tant físics com psicològics després de "molts d'anys de feina". Trías critica que el grup se situa "jeràrquicament, en l'esglaó de més baix nivell" i que les treballadores són invisibles". "Quan faig ruta sindical, veig que als centres no les saluden, es tracta també d'una qüestió social", denuncia. Amb tot, carrega contra el Govern i les administracions, qui, assegura, s'haurien de fer càrrec del problema.

Cargando
No hay anuncios

Externalització encoberta

Una altra de les demandes per les quals es manifestaran és posar fi al que consideren una "externalització encoberta", atès que algunes places que queden vacants després de la jubilació d'alguna de les netejadores a vegades s'ofereixen a empreses privada. "Abans oferien interinatge o les jubilacions, i ara ho donen a empreses privades", denuncia Cati, una netejadora de l'IES Manacor, on fa dos anys que hi fa feina cobrint una baixa que acaba aquest mes. "Ara em veig que a l'octubre em treuen al carrer perquè les places que ens interessa cobrir no ens les ofereixen", afegeix. Pel que fa a les ofertes temporals, aquestes no se supleixen pels baixos salaris. Des del sindicat han recordat que han exigit l'augment d'aquests sous, encara que les peticions no han estat ateses. Cati, que va a l'institut cada dia des de Llucmajor, també critica que, en cas que hagi hagut alguna baixa, no envien cap classe de suport. "Fas la feina dels altres, més la teva", denuncia. Aquesta treballadora assegura que aquesta situació s'estén a tots els instituts públics. "Abans estava a l'IES Son Ferrer i la situació era la mateixa", lamenta.