Patrimoni

El Consell de Mallorca protegirà les neules, les teles de llengües i les rondalles

La institució ha assenyalat que a partir d'ara es podran salvaguardar manifestacions patrimonials pendents des de fa sis anys

Algunes de les neules que s'han penjat a la Catedral de Barcelona
ARA Balears
24/10/2024
2 min

PalmaEl Consell de Mallorca ha iniciat els tràmits per protegir les neules, les teles de llengües i les rondalles, entre altres expressions patrimonials emblemàtiques de Mallorca. Això serà possible després de la recent constitució del Consell Assessor de Patrimoni Cultural Immaterial de l’illa. Un òrgan, que la institució ha considerat "clau" per garantir la protecció i salvaguarda de diverses manifestacions patrimonials emblemàtiques de l'illa que estan pendents de tramitació des del 2018.

Aquesta constitució ha estat possible després de l’aprovació del Reglament de Patrimoni Immaterial, el passat mes de juny, que permet complir amb els requisits legals establerts per la Llei de Salvaguarda del Patrimoni Immaterial (llei 18/2019). De fet, Mallorca era l’única illa que no disposava d’aquest mecanisme, que és obligatori des de fa cinc anys.

Entre les manifestacions patrimonials que es tramitaran per a la seva protecció a partir d’ara es troben la processó de la Beata de Santa Margalida, Valldemossa i Palma; les neules calades; les teles de llengües i les rondalles, entre d'altres. Aquestes sol·licituds de protecció fa anys que estan reclamades al Consell de Mallorca per part de diferents administracions i particulars. Per exemple, l’Ajuntament de Santa Margalida va registrar la petició de processó de la Beata com a Festa d’Interès Cultural el 2018 i l’Associació Francesc de Borja Moll va demanar protegir les rondalles com a Bé d’Interès Cultural Immaterial el 2022.

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, destaca la importància d’aquest avanç: "amb la constitució del Consell Assessor, recuperam anys de deixadesa i feim possible la protecció de les nostres tradicions i expressions culturals, que són part essencial de la identitat de Mallorca." Galmés també ha remarcat que aquest nou mecanisme serà fonamental per donar continuïtat a les pràctiques i representacions culturals de l'illa, assegurant-ne la preservació per a futures generacions: "protegir el patrimoni immaterial no només és una obligació legal, sinó un deure moral per mantenir viva la nostra cultura." L'ordre del dia de la reunió ha inclòs la constitució del Consell Assessor, l'explicació del seu funcionament i l’inici de la tramitació de les sol·licituds de protecció pendents.

Els membres del Consell Assesor són els següents: Juan José Soler Martínez: historiador. Caterina Valriu Llinàs: escriptora i investigadora de la literatura oral. Bartomeu Bestard Cladera: cronista de la ciutat de Palma. Eugènia Gallego Cañellas: musicòloga i Juana Maria Borrás Riera: artesana de moda i investigadora.

stats