El nin ingressat a Son Espases per possible contagi de coronavirus dona negatiu
Salut Pública manté una “vigilància activa” de 50 persones de Mallorca per detectar possibles infeccions
PalmaLa Conselleria de Salut i Consum ha informat aquest dijous que el nin de vuit anys que va ingressar a l'hospital Son Espases per possible contagi de coronavirus ha donat negatiu. El menor va haver-se de sotmetre a les proves perquè donà positiu en grip –la qual comparteix símptomes amb el virus– i havia estat en contacte amb l'home infectat. De moment, però, seguirà en observació al centre perquè encara té febre.
També han donat negatiu les segones mostres enviades de la dona i les dues filles de l'home que donà positiu, que ja han rebut l’alta i han pogut tornar a casa. Així ho han anunciat aquest dimarts en una roda de premsa el metge Javier Arranz, membre del comitè autonòmic d’alerta pel coronavirus, i el doctor Sion Riera, cap del la Unitat d’Infecciosos de Son Espases.
Tot i això, les mostres del pare revelen que continua amb el virus al cos i haurà de restar aïllat fins que surtin dos resultats negatius, d'acord amb els criteris professionals. Aquest dimecres els clínics tornaran enviar noves mostres al Centre Nacional de Microbiologia de Madrid i, en cas que els resultats siguin negatius, se’n prendran de noves divendres per confirmar-ho.
Mentrestant, Salut Pública manté la vigilància activa d’unes 50 persones de Mallorca que van mantenir alguna mena de contacte amb l’infectat. Segons ha explicat Arranz, els treballadors contacten amb els possibles afectat dues vegades al dia per comprovar que no hagin presentat símptomes compatibles amb el virus. Així, es continua "treballant per acabar de tancar la llista de contactes", als quals està avisant personalment "per transmetre'ls les instruccions i oferir-los tota la informació que puguin necessitar", informa la direcció general.
Malgrat l’alerta declarada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), els metges asseguren que no estan “preocupats”. Arranz ha puntualitzat que la paraula emergència es fa servir per preparar mesures de prevenció, però que no té necessàriament a veure amb els efectes col.laterals.
Segons varen detallar aquest dilluns el cap de servei de Medicina Interna, Javier Murillas, i el responsable de Virologia, Jordi Reina, actualment l'hospital investiga entre 20 i 40 persones que varen estar en contacte amb l'home infectat. Així, les persones que hi varen tenir "un contacte estret" ja han estat avisades i se'ls recomanen un seguit de mesures a casa els 14 dies següents d'ençà que es produí el contagi.
En referència al nin infectat, els metges varen puntualitzar aquest dilluns en una roda de premsa que el coronavirus "afecta menys la població infantil", fet que valoren com "una dada a favor". Estadísticament, varen explicar, hi ha menys casos de pacients pediàtrics que han patit el virus. La directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font, no va voler donar dades concretes sobre l'infant que fins avui restava aïllat, però va detallar que resideix a Mallorca i que forma part de l'entorn proper de l'home que donà positiu.
L'hospital encara investiga possibles noves línies de contacte amb el pacient afectat, de manera que no descarta informar més persones per alertar del possible contagi. Els casos de major risc són els que hi varen tenir un "contacte estret". Segons el protocol, es tracta d'aquells que varen estar a menys de dos metres del pacient, les persones assegudes a l'avió a un radi de dos seients al seu voltant o qualsevol sanitari que li hagi proporcionat cures
La salut dels sanitaris, en risc
El Sindicat d'Infermeria de les Illes Balears (SATSE) va advertir aquest dilluns que la guia provisional sobre prevenció i control d'infeccions del coronavirus "queda curta". L'organització va advertir en un comunicat que "s'està posant en perill la salut i la seguretat dels infermers i altres professionals sanitaris dels quals depenen els pacients amb el virus".
Per aquest motiu, el sindicat –com a membre de la federació Global Nurses United (GNU)– ha reclamat al director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom, que "millori i enforteixi la guia sobre prevenció i control d'infeccions". La carta adreçada al directiu l'han signada els presidents d'organitzacions i sindicats d'infermeres de tot el món.
Juntament amb això, han reclamat la "convocatòria urgent dels òrgans de prevenció de riscos laborals de l'IB-Salut". Concretament, demanen la compareixença de la Comissió Tècnica de Prevenció de Riscos Laborals i dels comitès de seguretat i salut de les diferents gerències i sectors sanitaris. A aquesta reunió, expliquen, cal que hi assisteixin "un assessor especialitzat en epidemiologia o malalties transmissibles i el servei de prevenció intern de l'IB-Salut".
Segons la guia de protecció, a la qual ha tingut accés l'ARA Balears, el personal que atengui casos en investigació o confirmats d'infecció de 2019-nCov (coronavirus) ha de portar "un equip de protecció individual per a la prevenció d'infecció per microorganismes transmesos per gotes i per contacte". Aquesta, afegeix el document, inclou "una màscara d'alta eficàcia FFP2, protecció ocular ajustada de muntura integral o protector facial complet, guants i bates impermeables".