La Nit de la Cultura reclama el compromís dels polítics amb la llengua pròpia
L'Oficina de Drets Lingüístics, l'ús del català per part dels governants i la seva presència en l'educació han marcat el discurs del president de l'OCB, Josep de Luis
PalmaLa XXXIII edició dels Premis 31 de Desembre, atorgats per l'Obra Cultural Balear, ha servit per passar revista al tracte que els polítics estan donant al català i advertir que la societat civil no es conformarà amb una política de mínims. La Nit de la Cultura, que ha estat dedicada a Aina Moll, s'ha celebrat aquest dissabte en el Conservatori de Música i Dansa de Mallorca, amb una butaca buida per tercer any consecutiu: la del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat a Lledoners.
El president de l’OCB, Josep de Luis, ha destacat durant el seu parlament “l’esforç i la dedicació de l’OCB”, que “han aconseguit situar una altra vegada en l’agenda el debat sobre els drets lingüístics. De Luis ha recordat que, malgrat que el Consell de Govern va aprovar el decret per posar en marxa l’Oficina de Drets Lingüístics, encara és necessari dotar-la de “recursos humans i econòmics”. “Estarem a l’aguait que respongui a les necessitats”, ha apuntat.
“La presència del català en el sistema educatiu” també és vital per De Luis. “Ens mantindrem vigilants i exigents amb les nostres institucions. Vigilarem que no es faci cap passa enrere com la que significaria aprovar la nova llei d’educació amb l’actual redactat”. El president de l’OCB ha recordat que l’avantprojecte de la llei ha generat recels perquè recorda una època “d’infausta memòria als nostres centres educatius”, en referència a la legislatura amb José Ramón Bauzá com a president del Govern, i ha destacat la “ferma determinació” de l’Obra “per dir prou de manera tan contundent com calgui si perilla la llengua catalana com a element de cohesió social del sistema educatiu”.
Que els representants polítics siguin “els primers” a complir les normes és un altre dels reptes per a l’OCB durant el 2020. “La regulació del Decret 49/2018, sobre l’ús de llengües en l’Administració, és sistemàticament ignorat” per “una part dels nostres governants”, ha explicat. “Com poden reclamar-nos complir les normes si ells mateixos no les respecten?”, ha demanat De Luis, qui considera “l’exemple dels governants” com una eina “fonamental per prestigiar la llengua pròpia”.
De Luis ha subratllat que “llengua i cultura són, inequívocament, polítiques socials”. “Invertir en llengua i cultura és apostar per la integració i la cohesió, és fer país”, ha comentat. El president ha anunciat que l’Obra exigirà “fer passes endavant en matèria de llengua, en favor de la cultura i d’enfortiment del nostre autogovern”.
El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha llegit una carta de Jordi Cuixart, en la qual el president ha recordat que fa 800 nits que és a la presó. Cuixart ha fet referència a una "regressió democràtica impròpia del segle XX", que l'únic que està aconseguint és "doblar la nostra determinació". A més, Cuixart ha desitjat que ningú sigui mai més "perseguit pel que escriu, canta o pensa", enmig dels forts aplaudiments dels assistents. Cuixart ha encoratjat l'OCB des de les xarxes socials.
La gala ha estat presentada per Apol·lònia Serra i Noemí Garcies, i ha inclòs les actuacions d'El Senyor Oca, Xanguito, Una Lluna, Feliu Ventura i Meritxell Gené i Aina Torres.
Els premiats
El dinamitzador cultural Joan Francesc López Casasnovas i l'escriptor, professor i polític Bernat Joan i Marí han estat els primers guardonats de la nit i han recollit el premi Josep Maria Llompart. Casasnovas ha demanat "continuar endavant", malgrat viure en una "època complicada", i Joan ha lloat la figura de Llompart. "Amb ell sabem que la societat pot sobreviure els polítics, però no la passivitat i la indiferència de la mateixa societat", ha dit.
El premi Emili Darder ha estat per a Film Club, per la seva tasca d'oferir cinema, sèries i documentals doblats o subtitulats en català. El Circ Bover ha estat guardonat amb el premi Bartomeu Oliver, pels seus 15 anys de feina constant per difondre les arts del circ.
El premi Miquel dels Sants Oliver ha estat per al Corpus de Fraseologia de les Illes Balears de Bàrbara Sagrera Antich, qui ha recordat totes aquelles persones que "s'esforcen en la mesura de les seves possibilitats per potenciar l'ús de la llengua pròpia".
La música, escriptora i docent Clara Fiol ha rebut el premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel per la seva aportació a la cultura musical de les Balears. "Aquesta llengua i cultura immenses tenen cada vegada un espai més petit", ha dit durant el seu parlament. "Sent una alegria immensa que en un espai tan petit hi hagi gent premiada com la d'aquesta nit", ha afegit.
El premi Gabriel Alomar ha estat per a l'empresari Pere Pascual, pel seu compromís amb la vida social i cultural del seu municipi, Inca. I el músic Gori Negre, fundador del grup Coanegra i promotor de Factoria de So, ha recollit el premi Aina Moll a ritme de ximbomba.
Per acabar, l'associació Ona Mediterrània ha estat reconeguda amb el premi Francesc de Borja Moll pel seu impuls als mitjans de comunicació en català. A més, Paula Rotger ha rebut una menció especial per la seva fermesa després de patir un cas de discriminació lingüística.