"Amb 92 anys, m'emociona veure tanta gent que estima Mallorca": els testimonis dels qui diuen prou
Els preus de l'habitatge i la defensa del territori, entre els motius dels manifestants a Palma
PalmaUna riuada de gent ha recorregut Palma aquest diumenge exigint posar límits al turisme. Els perfils dels manifestants eren diversos, però tots asseguraven estar afectats per la saturació dels espais, el col·lapse circulatori i els preus de l'habitatge. Recollim alguns testimonis de la concentració que ha aplegat prop de 50.000 persones segons els organitzadors –20.000 segons la delegació del govern espanyol.
"Hem d'empènyer els polítics perquè posin límits al turisme"
Pep Toni Rubió i Alfons Vera, músics, han acudit a protestar i fer sentir el flabiol, la xeremia i el tamborino contra la "desmesura" de la massificació. Com explica Rubio, s'ha d'"empènyer els polítics" perquè es moguin: "No es volen enfrontar als obrers que fan feina al sector ni als hotelers". També, actuar des de les entitats de la societat civil en favor de posar límits. "No anam contra el turisme, sinó contra la massificació", remarca. "Que no basta aquesta manifestació? En farem una altra".
"Els mallorquins ens estam tornant ciutadans de segona"
Aleix Pizà, santamarier de 30 anys, ve "per ser un més en provar que la massificació és un fet real i és necessari donar-hi resposta". Creu que "Palma és inhabitable": "Al Pla no es nota tant, però les zones massificades ho estan molt". En paral·lel, denuncia que "els mallorquins tornam ciutadans de segona, som la part lletja d'una postal on no hi ha ningú, just el remitent". Llança un missatge crític amb el Govern, que acusa de participar en una "mitja mentida, que vivim del turisme". "La població ha d'entendre que només beneficia els grans hotelers".
"Amb un sou d'investigador no pots pagar el lloguer"
Medea Zanoli, de 29 anys, és italiana i investigadora de l'IMEDEA. "Jo també pag lloguer", diu sostenint una pancarta eloqüent contra els preus de l'habitatge. Es veu obligada a compartir pis amb quatre persones, i paga 400 euros per una habitació. "Amb un sou d'investigació no pots pagar el lloguer", lamenta. Al seu costat, la seva acompanyant diu invertir el 75% del seu sou en el lloguer. "El nostre centre no aconsegueix contractar gent perquè les condicions no són compatibles amb el cost de vida a Mallorca", expressa: "Perd potencials treballadors".
"Deman al Govern que no destini doblers públics a patrocinar el turisme de mala qualitat"
Joan David Perelló, de 30 anys, reclama al Govern que "no destini doblers públics a patrocinar el turisme de mala qualitat". "El turisme, avui dia, no ajuda la gent de l'illa, és contraproduent", argumenta el manacorí: "A zones com Portocristo, l'Illot, la vida ha canviat molt". Com molts dels joves que es manifesten avui, també assenyala les dificultats per accedir a l'habitatge: "Si no tens una casa de ton pare o ta mare, és inviable llogar".
"Fa por que un pis de dues habitacions es llogui per 1.100 euros"
Montse Cipres, de 60 anys, ha vingut de Montuïri en autobús. L'acompanya Vicenç Navarro, de 32, de Palma, amb una camiseta reivindicativa. Ell ja va ser a la manifestació pel dret a l'habitatge del 25 de maig. "Decreixement, decreixement, decreixement" és la recepta de Navarro contra la saturació. "Feim tard", lamenta Ciprés: "Els hotelers ho tenen molt agafat". Es mostra preocupada per "la gent jove que no troba habitatge: que un pis de dues habitacions es llogui per 1.100 euros em fa por". "Reclamam els nostres drets com a residents en una illa que viu una emergència climàtica", rebla al seu torn Navarro.
"Hem de defensar la terra i protegir el paisatge"
Bartomeu Vidal, a 92 anys, ha demanat el seu net que volia participar en la manifestació. "Estic molt emocionat de veure que tanta gent surt al carrer perquè vol una Mallorca millor i l'estima", ha dit abans de confessar que, mirant enrere, sentia "nostàlgia" perquè havia conegut en quasi un segle de vida "una illa més pausada". "Hem de defensar la terra i protegir el paisatge", ha dit, tal com informa Jaume Perelló.
"He vingut uns dies i no he sentit la massificació"
Tatiana, turista ucraïnesa, és de viatge un parell de dies a Mallorca "pel clima, la cultura espanyola, l'arquitectura", i perquè "és un lloc pintoresc". S'estima més no ser fotografiada perquè pensa que la manifestació és en contra el turisme, i això la incomoda. En el seu cas, ella no ha sentit la massificació en els resorts i hotels on ha anat. "Em xoca aquesta manifestació, perquè el turisme dona suport a l'economia, si prohibeixes el turisme, els residents ho patiran, hi haurà menys ingressos, menys feina", argumenta.