Castells
Societat26/05/2023

"No intentis imitar-los": TikTok avisa del perill de practicar castells

La xarxa social ha inclòs un missatge en els vídeos castellers per avisar del risc d'aquesta activitat si no es té prou formació

Esports de combat, Fórmula 1, MotoGP, circ, escalada... I ara també els castells. Des de fa unes setmanes TikTok ha inclòs una etiqueta en alguns vídeos de castells (no tots) avisant els usuaris del perill de practicar-los si no hi ha un coneixement previ. “Les accions d’aquest vídeo les han dut a terme o supervisat professionals. No intentis imitar-los”, alerta la plataforma en un missatge que apareix a la part inferior dels vídeos.

Des de l’equip de la xarxa social diuen a l'ARA que aquests missatges apareixen en activitats que, si una persona les fa a casa sense cap mena de formació, poden ser perilloses, i que es tracta d’una notificació que es posa a certs continguts per alertar l’usuari que ha de tenir formació. El fet sorprenent del cas dels castells és que explica que està dut a terme per “professionals”, quan en realitat es tracta d’una activitat amateur, encara que sí que comporta un risc; especialment si no hi ha un coneixement previ.

Cargando
No hay anuncios

L’equip de TikTok explica que hi ha un equip de moderació –que alterna una part tecnològica i una d'humana– que analitza tots els continguts de la plataforma. L'equip humà és internacional i a Europa hi ha el consell d’assessors i seguretat, juntament amb altres experts. La inclusió d'aquest avís, que també apareix en esports de risc, ha sorprès la mateixa Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, que fins al moment tampoc ha analitzat el cas concret.

Cargando
No hay anuncios

La seguretat i el risc en els castells

El món casteller és conscient que la seva activitat comporta un risc, i és per això que, especialment en les últimes dècades, les colles i la Coordinadora hi han treballat per disminuir-lo. El canvi més visible és el de la introducció del casc per a la canalla el 2006 –una mesura que ha reduït dràsticament el nombre de traumatismes cranioencefàlics–, però alhora s’han produït altres avenços i estudis en la mateixa direcció.

Cargando
No hay anuncios

En l'últim informe de sinistralitat publicat –el del 2019– es detalla que dels més de 6.000 castells que es van fer aquella temporada va haver-hi sinistres en 314, una dada que equival a un índex de caiguda del 2,77%, el més baix registrat des del 2012. Per contra, de tots aquests sinistres, el 7,75% són lesions potencialment greus. És una dada que va a l'alça, i és un dels indicadors que més preocupen al món casteller.

En els últims anys, la Coordinadora també ha posat especial atenció en els sinistres per impactes a terra, que encara són un 4,5% del total. Manifesten que són accidents “evitables” si hi ha un bon dimensionament de la pinya i si es disposa d’un cordó de seguretat ben organitzat.

Cargando
No hay anuncios

Per tal de tenir un coneixement encara més extens del risc en els castells, la Coordinadora, juntament amb la Càtedra de la Universitat Rovira Virgili de Tarragona, ha iniciat un estudi en què s’avaluarà “la incidència de lesions traumàtiques corresponents a les posicions del pom de dalt en castells i es compararà amb les lesions que es registren al futbol”. La idea és analitzar la canalla d’entre 4 i 14 anys en posicions del pom de dalt i comparar-la amb la dels equips de futbol catalans de les mateixes edats.