DIA MUNDIAL CONTRA EL CÀNCER
Societat03/02/2018

“No som superherois i tampoc entenem d’egos”

La cap de secció del Servei d’Oncologia de Son Espases, Mònica Guillot, narra com ha evolucionat el seu departament

Aina Solano
i Aina Solano

PalmaAmb motiu de la celebració, avui, del Dia mundial contra el càncer, l’ARA Balears s’ha endinsat en el Servei d’Oncologia de l’Hospital Universitari de Son Espases per conèixer de prop el seu funcionament i el punt de vista dels seus professionals sobre la manera de conviure dels pacients amb aquesta malaltia.

La cap de Secció del Servei d’Oncologia de l’hospital de referència a les Balears, Mònica Guillot, comenta com ha evolucionat aquesta àrea en els darrers anys: “Ha canviat moltíssim, tant pel que fa a la diagnosi com pel que fa als tractaments. Feim teràpia dirigida o personalitzada. Abans es tractava un càncer en concret, ara, en canvi, es tracta la persona de manera global”. Això fa que els 13 professionals que conformen el Servei estiguin formant-se constantment. “Som un servei de tractament integral i entre nosaltres estam en contacte demanera permanent mitjançant reunions i sessions específiques”, assegura. A les trobades hi participen des dels metges adjunts, els residents, l’àrea de Farmàcia o la de Psicooncologia. Pel que fa a les sessions, en “tenim una o dues per setmana”.

Cargando
No hay anuncios

Tractament integral

Els professionals que feim feina a Oncologia “no estam fets d’una pasta especial . No som superherois. Tenim la nostra vida i els nostres hobbies, però és veritat que no entenem d’egos”, confessa Mònica Guillot, i afegeix: “Quan veus passar una bala per cada costat del teu cap cada setmana o cada dia valores cada moment i aprens a relativitzar molt les coses”.

Cargando
No hay anuncios

Mònica Guillot reconeix que la formació en aquesta àrea “ha millorat moltíssim”. Els metges residents tenen formació sobre les maneres de donar males notícies, de tractar les famílies o, fins i tot, de gestionar el dol”, detalla. Aquesta formació, i l’experiència ja ens fan conèixer el pacient i saber si està capacitat o no per rebre una mala notícia”. En aquest sentit, afegeix: “No tenim una relació molt intensa amb el malalt però sí molt contínua”.

Asseguren que no estan fets d’una pasta especial però reconèixen que fer feina amb pacients amb càncer els ha fet desenvolupar grans dosis d’empatia i d’humanitat. A molts d’ells “els acompanyam durant el procés de la malaltia, que dura molt de temps” . Intenten no endur-se’n la feina a casa seva però reconeixen que la relació que s’estableix entre el professional i el pacient en aquesta àrea és especial i els fa apreciar i valorar les coses realment importants de la vida.

Cargando
No hay anuncios

Posar límits

“Malalties com la que tractam en aquest servei t’obliguen a mantenir una relació llarga amb els pacients. A vegades, aquesta relació pot durar fins i tot anys, per això hem de posar límits. Ningú es vol endur la feina a casa seva”, assegura Mònica Guillot. Tot i això, “l’experiència t’ajuda a gestionar-ho, tot i que a vegades no pots evitar que t’afectin algunes notícies sobre determinats pacients, especialment de gent jove o de la nostra edat”. Aquestes coses “també ens fan estar més units entre els professionals. Tot ho comentam a les sessions que feim”.

Cargando
No hay anuncios

Entre el 2009 i el 2012 es diagnosticaren a les Illes Balears un total de 14.397 casos de càncer invasiu, 5.857 dels quals varen correspondre a dones i 8.540 a homes, segons les dades del Registre de Càncer de la Direcció General de Salut Pública i Participació del Govern.

La doctora Guillot reconeix que hi ha moments difícils en el dia a dia d’aquest servei: “És dur veure una persona jove que després de 16 mesos lluitant contra la malaltia acaba el tractament i ja no li pots oferir res més”.

Cargando
No hay anuncios

Tractament integral

En els darrers anys, aquest servei ha experimentat una evolució considerable tant pel que fa a la diagnosi com pel que fa als tractaments: “Ha evolucionat moltíssim”, assegura Mònica Guillot, cap de Secció del Servei d’Oncologia de l’hospital. “Abans tractàvem, per exemple, un càncer de pulmó, ara tractam el pacient de manera personalitzada. Som un Servei de tractament integral”.

“La nostra especialitat ens fa estar sempre estudiant”, comenta Guillot, qui afegeix que aquest és un Servei que està molt unit: “Feim reunions constantment, en les quals participen els metges adjunts i residents, la secció Farmàcia o la Unitat de Psicooncologia”.

La cap del Servei d’Oncologia de l’hospital, Sefa Terrasa, coincideix amb Guillot que “no estam fets de cap pasta especial” i demana als pacients “que tinguin confiança, que ens ho demanin tot i que participin durant aquest procés amb nosaltres”.