SOCIETAT

“No sembla lògic que en el segle XXI es tiri l’aigua depurada a la mar”

Entrevista al batle de Santa Margalida, Martí Torres

“No sembla lògic que en  el segle XXI es tiri l’aigua depurada a la mar”  Martí Torres
Miquel Barceló
08/11/2019
3 min

Santa MargalidaMartí Àngel Torres Valls (Santa Margalida, 1974) és batle del seu poble natal per tercera vegada pel PP. La primera fou el 2007, a només 32 anys; la segona, en l’anterior mandat durant un any i mig, i ara un altre any i mig, gràcies a l’acord de govern amb Convergència-El Pi. El 2011 fou director insular de Cooperació Local del Consell de Mallorca.

Molta gent qüestionava abans del maig que es tornàs a repetir el pacte amb Convèrgència-El Pi. Quina és la clau de la seva reedició?

No hi ha un sol motiu. Personalment, no compartesc aquesta visió. Pens que la legislatura anterior vàrem demostrar que som capaços de garantir l’estabilitat i de fer una bona feina conjunta. Hem estat avalats pels resultats electorals i hem pujat de vots, per la qual cosa consider que els ciutadans estan contents amb la nostra gestió. Aquests factors han facilitat la reedició del pacte.

El mandat passat es varen viure moments i plens molt tensos entre el govern i l’oposició. Com creieu que serà aquesta nova etapa?

No he tingut cap problema amb l’oposició. Estic obert a escoltar els suggeriments i les crítiques constructives, vinguin de qui vinguin.

Teniu uns 16 milions d’euros en reserva, fruit de la llei Montoro i del control de la despesa dels darrers anys. Teniu marge per abaixar impostos.

Tenim uns tributs i taxes que no són gaire elevats, si els comparam amb els de municipis de característiques similars. Exemple d’això és el que paga un habitatge en concepte de fems: 102 euros. El 2015 el tipus impositiu de l’IBI es va reduir un 10% i l’Ajuntament, des d’aquesta data, recapta uns 500.000 euros anuals menys. Sí, ens podem plantejar aprovar bonificacions que afectin les ordenances municipals en vigor.

Us guardau la vidriola, idò?

Ara, no queda més remei. Si tornen temps de crisi, agrairem tenir aquest matalàs. De tota manera, crec que es podria obrir una mica l’aixeta si els ajuntaments reajustam la despesa.

A la darrera desfilada de la Beata, la prohibició d’anar-hi amb nins petits dins cotxes va crear polèmica. Tindrà continuïtat els propers anys?

La mesura no és nova, sempre s’ha recomanat evitar-ho. És una decisió que no és meva ni de cap altre membre de l’equip de govern. La processó de la Beata l’organitza un grup de gent que marca les directrius que s’hi han de seguir. L’objectiu és que la festa no es desvirtuï i conservi la seva essència i tradició, que han aconseguit que es conegui com la processó més típica de Mallora. Per aquesta raó, enguany també es va posar més èmfasi a la vestimenta correcta de les pageses i dels pagesos que volien desfilar-hi. No hi ha altra raó.

La necròpoli de Son Real és el vostre referent en patrimoni i acabau de renovar la cartelleria del jaciment. Quins reptes teniu per endavant?

Continuar col·laborant en la restauració. També hem presentat un projecte a finançar amb càrrec al fons del pla anual d’impuls del turisme sostenible: ‘Una volta per la història de Santa Margalida: instants passats, instants presents’, que té com a finalitat la creació de rutes pels jaciments arqueològics i monumentals. Una altra actuació important, en matèria de patrimoni, és el fet que, a l’hora d’atorgar una subvenció per a la rehabilitació de façanes, es prioritzen les incloses en el Catàleg de patrimoni.

El projecte d’una nova depuradora per a la Platja de Muro continua encallat. El vostre successor a la batlia, Joan Monjo, defensa que se n’ha d’ampliar l’actual, tot i que Madrid té atorgats 10 milions per una de nova, dins el terme de Santa Margalida.

El Consistori margalidà ha estat sempre en contra de la construcció de la nova depuradora. No sembla lògica la ubicació de tres depuradores en un mateix terme municipal, ni que en el segle XXI es tiri l’aigua depurada a la mar, quan es possible reutilitzar-la. També s’hi han presentat alternatives, com ampliar l’actual que abasteix tota la zona costanera i així posar fi al problema, sobretot durant l’estiu, que és quan els dos municipis implicats tenim més dificultats per depurar les aigües. És una qüestió complicada. El PP, des de sempre, ha estat al costat dels veïns, que hi estan en contra, i a favor de cercar alternatives. I això continuarem fent.

Can Picafort és la vostra font econòmica. Quins plans teniu perquè continuï sent una zona competitiva?

Continuarem amb les directrius marcades pel Pla director sectorial de turisme, aprovat el 2016. Proposa aconseguir espais moderns i funcionals, adaptats a les necessitats d’un nucli que rep cada any milers de visitants. Prova d’això és la remodelació del passeig Colom, on ara està a punt de començar la segona fase, i els projectes que s’han desenvolupat al carrer Isaac Peral i entre la carretera de Santa Margalida i Son Bauló. És imprescindible diversificar l’oferta, si volem estar a l’altura de la demanda actual.

stats