Tecnologia
Societat11/03/2024

"Els nòmades digitals han provocat un impacte significatiu sobre els preus i l'accés a l'habitatge"

L'analista del Banc Mundial Anacláudia Rossbach assegura que les polítiques d'habitatge han quedat obsoletes perquè el problema és sistèmic

PalmaUna de les especialistes internacionals més destacades en matèria d'accés a l'habitatge, Anacláudia Rossbach, té molt clar que les actuals polítiques que s'estan duent a terme arreu del món, i també a la Mediterrània, en aquesta matèria han quedat "completament obsoletes, i per això els seus resultats són cada vegada més decebedors". Consultora d´alt nivell del Banc Mundial i Directora del Lyncoln Institute of Land Policy, Rossbach assegura que a molts indrets del món els pisos i les cases han esdevingut un actiu financer, i han experimentat tota una transformació que "deixa en segon lloc la seva funció social, i per tant margina una part important de la població a l'hora de veure satisfet el seu dret a l'habitatge", ha afirmat en declaracions a l'ARA Balears.

Rossbach pronunciarà aquest dijous una conferència sobre la crisi global de l'habitatge, i ha avançat a l'ARA Balears que "els poders públics no han actualitzat les seves fórmules. Es fan més o menys habitatges protegits, però això avui dia és absolutament insuficient per garantir a la població l'accés a l'habitatge, ja que han entrat en joc una sèrie de factors multidisciplinars com l'arribada dels fons d'inversió, o l'enorme mobilitat dels ciutadans amb major poder adquisitiu, i això ha canviat totalment el sistema", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, la consultora del Banc Mundial ha explicat que els nòmades digitals, aquells professionals altament remunerats que aprofiten el teletreball per triar un lloc de residència que els resulti atractiu i mantenir el vincle laboral, "han provocat una veritable revolució que encara està per estudiar, amb conseqüències concretes sobre l'habitatge", ha afirmat. Segons Rossbach, "després de la pandèmia, moltes persones i empreses han arribat a acords de teletreball, i això ha provocat que milers de treballadors amb alt poder adquisitiu arribin a ciutats sovint més econòmiques que el seu país, provocant un impacte significatiu en els preus i per tant en l'accés a l'habitatge per part de la població local. És un dels molts exemples que ens confirmen que els poders públics han de saber reaccionar i gestionar aquestes situacions o, si no, es perd el control", assegura.

El cas de les zones turístiques

En el cas de les zones turístiques com les Balears, Rossbach considera que és evident el que ha passat amb l'habitatge i el seu ús com a actiu turístic i, per tant, com a font d'ingressos per a milers de famílies. "Ha passat de ser un fet anecdòtic a representar una part important de l'habitatge disponible, i això lleva molta oferta del mercat de lloguer o del mercat de compravenda per als locals", afirma. "És un fenomen que passa a moltes zones turístiques, però també n'hi ha molts altres que afecten aquí i arreu del món, com és la bretxa cada vegada més gran entre rendes, la polarització socia. S'està creant una divisió entre propietaris i gent que mai no podrà tenir ca seva. A Llatinoamèrica tenim un 50% de la població amb greus problemes d'accés a l'habitatge", assegura.

Cargando
No hay anuncios

Per tots aquests motius, Rossbach opina que no es poden afrontar els desafiaments tan profunds que presenta l'accés a l'habitatge només amb polítiques de fer pisos protegits: "són importants, però cal anar molt més enllà. Calen mesures de planificació urbanística i de decisió clara de com s'organitza la societat, calen models de finançament per a la gent amb menys capacitat econòmica, i s'ha de trobar la fórmula. Si el mercat no troba la fórmula, els poders públics ho han de fer, perquè en cas contrari, estam deixant molta gent sense dret a una vida digna", ha afirmat.

La conferència d'Anacláudia Rossbach tindrà lloc aquest dijous a l'edifici de Sa Riera de la UIB, a les 20h, organitzada per la Càtedra d'Estudis Urbans de la Universitat.