El nombre d'alumnes que trien les PBAU en castellà és "ínfim" a les Balears
La UIB assegura que cap estudiant s'ha queixat pel model lingüístic de les proves
PalmaMés de 5.000 alumnes han fet les proves d’accés a la universitat (PBAU) aquesta setmana a les Balears i un percentatge “ínfim” ha triat fer-les en castellà, segons Joan Antoni Mesquida, director del Secretariat Tècnic d’Accés a la Universitat de la UIB i encarregat de coordinar-les. No els han comptat mai oficialment, “però cada any veim que la quantitat d’exàmens que sobren en castellà és impressionant, molt poca gent els demana”.
El funcionament que té la Universitat es basa a distribuir les proves en català i tenir fotocòpies en castellà a cada aula per a aquells aspirants que les sol·liciten. “No hem tingut mai cap queixa oficial, ni dels estudiants ni per part dels docents”, assegura Mesquida. Enguany, però, han rebut una queixa de la plataforma Professors Lliures d’Enginyeria Social (PLIS) de les Balears, una entitat que està en contra del model lingüístic escolar amb el català com a llengua vehicular. En una carta, exigien a la universitat que “facilitassin el redactat en castellà i en català”, i que “cap alumne hagi de destacar-se, demanant permís o aixecant la mà, per poder disposar d’exàmens en castellà”.
El coordinador de les proves assegura que “és una polèmica sense gens de sentit”, precisament perquè cap persona implicada s’ha queixat. A més, opina que l’argument de la discriminació “és totalment fals”. “La llengua vehicular a la UIB és el català, segons els seus estatuts”, rebla.
El reclam de PLIS ha estat motivat per la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que, quan faltaven menys de 24 hores per a les proves, va ordenar a la Generalitat donar el mateix tracte al castellà i a l’aranès a les proves. El govern català va reforçar la comunicació amb cartells que indicaven que hi havia disponibles exàmens en les llengües cooficials, però va entregar les proves en català com era habitual.
Polèmica per una falta
Malgrat que no hi ha hagut incidències importants, les proves no han estat lliures de polèmica. En la caràtula de l’examen de llengua castellana hi havia una errada ortogràfica i en lloc de ‘Lengua Castellana y Literatura’, posava ‘Lengua Castellana i Literatura’. Alguns alumnes ho denunciaren a les xarxes socials i també alguns polítics, com la diputada del Partit Popular Núria Riera i la portaveu del grup municipal del mateix partit, Mercedes Celeste. La UIB va assegurar que es va tractar d’una “errada humana” a la portada de la prova, però no a l’examen en si, “que era totalment correcte”. “Les proves es varen desenvolupar amb normalitat absoluta i sense cap problema per part de l’alumnat”, varen ressaltar.
Un any més, les proves es varen haver de fer fora de la UIB, en 14 seus diferents, per complir les mesures de seguretat. Només un alumne no va poder fer els exàmens el primer dia per covid-19.