El nombre de llars amb accés a internet creix fins a un 97% a les Balears

El telèfon fix continua en descens i arriba a disminuir un 10% en els darrers cinc anys

Una dona teletreballant a casa seva.
ARA Balears
05/01/2022
2 min

PalmaLes dades de l'Observatori Balear de la Societat de la Informació (OBSI) indiquen que les Illes se situen al tercer lloc amb relació a llars amb internet respecte de la resta de comunitats, fins a un 97%. El telèfon fix continua en descens i arriba a disminuir un 10% en els darrers cinc anys, mentre que la pràctica totalitat de llars ja disposa de telèfon mòbil.

Entre la població, l'ús d'internet està molt estès, i un 95% de les persones de 16 a 74 anys afirma que ha utilitzat internet durant el darrer any. En aquest sentit, un dels usos principals han estat les xarxes socials, les videotelefonades i, sobretot, la banca electrònica, que ha crescut més de 20 punts percentuals. Aquests augments s'accentuaren molt a partir del 2020, amb l'arribada de la pandèmia i un any marcat pel confinament i les restriccions.

El Govern ha destacat que, seguint amb la tendència d'anys anteriors, en l'àmbit empresarial es mantenen les dades de connexió a internet: gairebé totes les empreses grans de les Illes disposen de connexió a internet (99,8%). Tant a les Balears com a la resta de l'Estat es redueix el nombre d'empreses que disposa de pàgina web en més de tres punts, passant d'un 81,4% del període anterior a un 78,2%, coincidint amb la mitjana estatal (78,3%). Així i tot, continua creixent l'ús dels mitjans socials en l'àmbit empresarial (xarxes socials i blogs), quatre punts per damunt de la mitjana (70,7%).

El teletreball, una opció per a pocs

L'Executiu ha assenyalat que malgrat que arran de la pandèmia s'ha duplicat el nombre d'empreses balears que permeten el teletreball (40%), només un 8% de les persones ocupades durant el 2021 han teletreballat, i aquesta xifra és deu punts inferior a la mitjana estatal. L'augment d'aquesta modalitat de treball, cada vegada més present a les empreses, està molt relacionat amb l'aparició del covid, i ha resultat determinant, ja que més de la meitat de les empreses que ho han incorporat (53%), afirmen haver-ho fet després de la pandèmia.

D'altra banda, quan l'INE consulta els ciutadans respecte del teletreball, s'observa que es tracta d'un fenomen encara incipient que no està a l'abast de la gran majoria de treballadors, i que a les Balears la xifra també és inferior a la mitjana de l'Estat: un 7,9%, enfront d'un 17,6%. Així, només vuit de cada 100 treballadors han pogut teletreballar durant el 2021 una mitjana de 2,9 dies a la setmana. Majoritàriament, no han pogut treballar des de casa perquè la seva feina no ho permetia (74,9%). Curiosament, de les persones que no han teletreballat, un 75% ha manifestat que prefereix la feina presencial.

Per altra banda, els que sí que han fet teletreball declaren que preferirien fer-ne més dies de mitjana (3,3 dies) i que hi troben nombrosos avantatges, com per exemple: l'estalvi de temps, el fet d'evitar desplaçaments, la comoditat i la conciliació, principalment. Per contra, els principals inconvenients que han trobat han estat la manca de contacte social amb els companys i la manca de desconnexió laboral que els comporta aquesta modalitat.

stats