Només un 25% dels catedràtics de la UIB són dones
Un informe de la universitat reflecteix que s'han produït "canvis positius", tot i que no responen a una política de gènere específica
PalmaLes dones només representen el 25,3% dels catedràtics de la Universitat de les Illes Balears (UIB), mentre que suposen el 41,3% dels titulars universitaris. Així ho reflecteix un informe elaborat per l'Oficina d'Igualtat de la UIB per al Pla estratègic d'igualtat 2023-2017, recollit per Efe. En aquest sentit, els darrers anys s'han produït "alguns petits canvis positius", com un augment de la presència femenina entre el personal docent i investigador, així com de les catedràtiques, del 23,8% el 2017 al 25,3% el 2021, i de professores titulars, del 36,4% al 41,3%, tot i que l'informe puntualitza que "aquests canvis no responen a l'aplicació d'una política de gènere específica".
Un 36% dels funcionaris són dones
Cal tenir en compte que la UIB ha presentat també aquest dilluns el seu III Pla d'igualtat, que preveu "51 mesures concretes", organitzades en cinc àmbits: cultura d'igualtat i bon govern; condicions de feina i creixement personal; salut laboral; situacions d'especial protecció (per evitar la violència i l'assetjament), i investigació, transferència del coneixement i docència. Aquestes mesures pretenen aconseguir una posada en marxa transversal de la perspectiva de gènere en tots els àmbits de la universitat. En aquest sentit, el pla parteix d'un diagnòstic que indica que, més enllà de la quantitat general d'homes i dones, la presència de les dones és menor en les categories professionals més elevades i major en les inferiors, com ajudants, on són un 52,1%. A banda de la categoria professional, pel que fa al tipus de contracte, només el 36% dels funcionaris són dones.
Sostre de vidre
En els càrrecs de responsabilitat es manté el sostre de vidre, de manera que hi ha menys dones en els càrrecs més alts i més dones en els més baixos. On hi ha una major promoció de dones és en la categoria de subdirecció de departaments, amb un 40%. L'informe també destaca que hi ha molta diferència entre direcció i secretariat, per la qual cosa en les facultats, només hi ha un 33,3% de directores, però un 87,5% de secretàries.
Pel que fa a investigació, entre els investigadors principals (IP) les dones també es troben en minoria i en cap any estudiat assoleixen el 40%. El 2021 eren un 35,1%. De la resta de membres dels equips d'investigació, el 41% són dones, i en la direcció de tesis doctorals, les dones representen un 36%.
Quant a la segregació horitzontal, hi ha departaments amb major presència de dones, com ara Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica; Pedagoga Aplicada i Psicologia de la Educació, i Infermeria i Fisioteràpia, amb percentatges entre el 60% i el 70% de dones. Altres tenen una presència molt inferior, especialment Geografia, Enginyeria Industrial i Construcció, i Física, on les dones suposen entre un 9% i un 17%.
D'altra banda, l'anàlisi de les dades referents a les mesures de conciliació indica que hi ha molts homes (32) que s'han acollit al permís de paternitat (més que dones al de maternitat, que han estat 16), que actualment té una durada de 16 setmanes. En referència al permís de lactància, l'han aconseguit quasi el mateix nombre d'homes (3) que de dones (4). Per últim, la xifra d'homes que es varen jubilar el 2021 dobla la de dones.