Només cinc bars declaren sense fum la seva terrassa els 15 primers dies de la iniciativa
El nombre de persones que han fumat alguna vegada a la vida ha caigut un 25% en els darrers cinc anys a les Balears
PalmaLa pandèmia va ser un camp d'assaig en la prohibició de fumar a les terrasses i ara, amb la davallada de consumidors, és difícil tornar a l'escenari anterior. El covid-19 va obligar a prohibir el consum de tabac als exteriors de bars i restaurants, el 2020, quan prop d'un 80% de la població de les Illes havia consumit tabac alguna vegada a la vida. Ara, la xifra ha caigut al 62,9% i ha propiciat una regulació voluntària a la restauració de les Illes. L'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) i la Federació Empresarial de Restauració de les Illes Balears (FERIB), de CAEB, van signar el 31 de maig un acord de col·laboració perquè els establiments que vulguin, puguin declarar les seves terrasses sense fum. De moment, però, només s'hi han adherit cinc.
Es tracta del bar Ca'n Vinagre (bar Espanya), el bar Bosch i la cafeteria Jardín de la Real, a Palma, el restaurant Brisas del Mediterráneo, a Ca'n Pastilla, i el restaurant Playa Marina, a Felanitx. Un dels primers a sumar-se a la campanya #RespiroLibre de l'AECC ha estat el bar Bosch, el qual ha col·locat a les taules de les terrasses ferratines informatives amb el missatge "RespiroLibre en este lugar", que inclou un QR amb l'enllaç a la pàgina web de l'associació, on apareixen els establiments adherits. A més, els treballadors duen una xapa de sensibilització amb el missatge "Yo elijo no fumar".
"Ara que l'OMS ha dit que ha acabat la pandèmia, hem de llevar totes les restriccions de prohibició de fumar pel tema covid", assenyala el president de la FERIB, Alfonso Robledo, en declaracions a l'ARA Balears. Per això, continua, la federació ha arribat a l'acord amb l'AECC, de manera que "els propietaris de bars i restaurants vulguin deixar les seves terrasses sense fum, puguin fer-ho". A banda d'això, existeix la possibilitat de deixar-ne mitja terrassa per a fumadors i mitja, lliure de fum.
Robledo espera que així, si els propietaris ho trien voluntàriament, es podrien estalviar una legislació més restrictiva. “Les Illes Balears són pioneres a escala estatal amb aquesta iniciativa”, insisteix el restaurador en aquest sentit. I la seva percepció és que de cada vegada més establiments se sumaran a la mesura. “Molta gent voldrà mantenir-se com fins ara, amb la restricció, perquè el client ja ho té assumit”, afegeix.
El 61% dels fumadors són homes
Segons les darreres dades disponibles, publicades en l'informe EDADES (Encuesta sobre alcohol y otras drogas en España) del 2022, el nombre de persones que han fumat alguna vegada a la vida ha caigut un 25% en cinc anys, entre el 2017 i el 2017. D’altra banda, la població que fuma cada dia ha davallat de manera continuada des del 2015, en passat del 37,8% a un 27,5%. Malgrat un increment el 2019 dels fumadors habituals, el que havien consumit tabac els darrers 12 mesos o els darrers 30 dies han tornat a caure, un 13,1% i un 9,8%, respectivament.
Pel que fa al perfil de consumidor, l’informe EDADES 2022 revela que un 61,1% són homes i que l’edat mitjana és de 39,3 anys. Així mateix, l’edat mitjana d’inici de consum es manté en 16,7 anys i el nombre mitjà de cigarrets al dia és d’11. La majoria va declarar que el fumava de paquet, el doble que en consumeix de caragolar.