La Policia ha investigat prop de 100 casos de violència sexual a menors a Palma només enguany

En els casos d'abús sexual –71 del total–, la majoria dels autors eren del cercle proper de la víctima

Les víctimes de violència masclista rebran indemnització
12/11/2021
3 min

PalmaD'ençà que va començar el 2021, la Unitat d'Atenció a la Família i la Dona (UFAM, per les sigles en castellà) ha obert 95 investigacions per casos de violència sexual cap a menors d'edat a la comandància de la Policia Nacional de Palma. Així ho ha afirmat la inspectora en cap de la UFAM, Janka Jurkiewicz, aquest divendres en la jornada sobre 'Explotació sexual en la infància i adolescència. Contextualització i intervenció policial', organitzada per la Fundació Rana al CaixaFòrum de Palma.

Segons les estadístiques de la UFAM, 71 dels casos de violència sexual amb menors com a víctimes han estat d'abús sexual –amb 32 víctimes d'entre 0 i 13 anys, i 30 de 14 a 17 anys–; 14 han estat d'agressió sexual –amb 1 víctima d'entre 0 i 13 anys, i 13 víctimes de 14 a 17 anys–; 9 han estat de corrupció de menors –amb 1 víctima de 0 a 13 anys, i 8 de 14 a 17 anys–; i 3 de prostitució, en què totes les víctimes tenien entre 14 i 17 anys.

Jurkiewicz ha diferenciat el tipus d'autors d'uns delictes i altres segons la seva relació amb les víctimes. "En els abusos sexuals, ens estam trobant que els autors són del cercle proper, com ara parelles de les mares, padrins, amics de la família... I també en un percentatge alt són professors o entrenadors", ha explicat.

En canvi, en els casos de "corrupció de menors ja no són del cercle proper, sinó terceres persones que es guanyen la confiança dels menors", ha apuntat Jurkiewicz. En aquest sentit, la inspectora ha exposat quins són els models més freqüents de captadors. El més habitual és "el model d'igual o amic", en què un company –del centre on viu o de l'institut– fa de nexe per captar-lo.

Però també s'han trobat el model de "relacions inapropiades", que es dona quan el menor es relaciona amb persones que són significativament més grans que ells perquè "cerquen afecte i seguretat", segons la policia. Per altra banda, el model del loverboy –en què el captador estableix una relació amorosa amb la víctima– s'ha trobat més en els casos de tràfic de persones, ha detallat la cap de la UFAM. Com a exemple, ha relatat la història d'una menor que va venir d'un país de l'est a Palma enganada per un al·lot que, una vegada aquí, la va "obligar a prostituir-se".

"Duen una motxilla molt gran i els ofereixen un afecte que és malentès", ha lamentat l'agent, al mateix temps que subratllava que els abusadors, agressors i explotadors "s'aprofiten de la vulnerabilitat de les víctimes. En aquest sentit, ha recordat que "si bé un gran nombre d'aquestes menors són de centres tutelats, aquestes no són la totalitat dels casos".

La xifra negra es manté oculta

Quant a les investigacions que fa la Policia Nacional d'aquests delictes, Jurkiewicz ha remarcat que no totes es poden obrir d'ofici, perquè depèn de si el delicte és públic o privat. "Els abusos i agressions sexuals a menors són semiprivats", per la qual cosa és necessari que "els fets s'hagin denunciat, o bé per les mateixes víctimes o bé pels pares, tutors o la Fiscalia de Menors", ha declarat. En canvi, "l'explotació sexual infantil es pot investigar sense denúncia, només per sospites", és a dir, que els agents poden començar a investigar d'ofici si en reben qualsevol indici.

Per això, la inspectora de la UFAM ha lamentat que els casos que es coneixen només són "la punta de l'iceberg" i que "la xifra negra (total) no es té". Encara que ella considera que no hi ha suficients mitjans posats en la lluita i investigació de l'explotació sexual infantil, admet que "tots estam molt saturats" i que són casos "molt complexos". L'única alternativa és "treballar de manera conjunta" amb la resta d'institucions, com ara l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), del qual reben "molta informació".

stats