Només 12 municipis balears produeixen menys de 120 quilos de fems per habitant cada any
Són les úniques localitats on se supera el 60% de la recollida selectiva de residus, segons un estudi de la Fundació Rezero
Només 12 dels 67 municipis de les Balears produeixen menys de 120 quilos de fems per habitant cada any. Es tracta d'Esporles, Bunyola, Puigpunyent i els nou municipis de la mancomunitat del Raiguer que tenen unificada la recollida de residus: Alaró, Binissalem, Búger, Campanet, Consell, Mancor de la Vall, Lloseta, Santa Maria del Camí i Selva. Només en aquestes localitats se supera el 60% de la recollida selectiva de residus amb sistemes individualitzats, com ara el porta per porta i el pagament per generació, segons l'informe Les Illes Balears cap al residu zero. Situació actual i indicadors per a la transició, que es va fer el 2019 a partir de dades del 2018 i que s'ha presentat aquest dimecres al Parlament.
La coordinadora de la Fundació Rezero a les Illes, Roser Badia, que ha presentat les conclusions en una comissió parlamentària, ha assenyalat que els models com el porta per porta són "viables", i ha recordat que a la Comunitat ara hi ha 35 municipis que l'han implantat en major o menor mesura, malgrat que només representin el 18% de la població balear. Segons l'estudi, cada illenc produeix una mitjana de 763,5 quilos de residus cada any, i d'aquests, 659 quilos es llencen directament al contenidor de rebuig i després acaben a la incineradora.
Per tot això, Badia ha advertit que les Balears estan enfora de complir les exigències de la Unió Europea en matèria de reciclatge, segons les dades de 2019, i ha precisat que ara caldrà veure com ha afectat la pandèmia i com hi influeix el desenvolupament de la Llei de residus. De fet, el 20 de març va entrar en vigor la prohibició dels plàstics d'un sol ús.
La presentació de l'estudi, segons el diputat de MÉS per Mallorca Josep Ferrà, s'hauria d'haver fet fa un any, però per causa de la pandèmia s'ha retardat. Per aquest motiu, Ferrà ha demanat a Badia si els 28 indicadors analitzats "es podrien actualitzar", i la coordinadora ha dit que la intenció és fer aquestes anàlisis amb més regularitat. Cal dir que l'informe s'ha presentat al Parlament a petició de MÉS.
En aquest sentit, cal recordar que el Govern va fer públic a final del 2020 un estudi en què es deia que a les Balears només es va reciclar un de cada quatre envasos lleugers el 2019, o sigui, un 25% de tots els que es varen llençar al fems. D’aquests residus que haurien d’anar al contenidor groc, un 56% va acabar incinerat i un 19%, en abocadors.