Any Josep Maria Llompart

"Només volia ser poeta, però li va tocar exercir molts papers": un acte al cementeri de Palma inaugura l'Any Josep Maria Llompart

En el dia que fa 32 anys de la mort de l'escriptor, editor i activista cultural es dona el sus a les celebracions del centenari

Imatge de l'acte durant la lectura de l'escriptor Biel Mesquida
Maria Pujalte
29/01/2025
3 min
Regala aquest article

PalmaEl cementeri de Palma s'ha convertit en un escenari de record i reivindicació amb la celebració de l’acte inaugural de l’Any Josep Maria Llompart. L’homenatge ha coincidit amb el 32è aniversari de la mort d’aquest il·lustre escriptor i activista cultural mallorquí. 

L’esdeveniment, organitzat per un ampli ventall d’entitats, com l’Obra Cultural Balear (OCB) que Llompart va presidir, la Universitat de les Illes Balears (UIB), la Fundació Mallorca Literària, l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) com a entitat encarregada de l'Any Llompart, a més d'altres institucions, ha resultat un homenatge sentit a la figura d’un dels grans referents de la llengua i literatura catalanes.

Durant l’acte s’ha remarcat la transcendència de Llompart com a poeta, editor i activista en la preservació i normalització del català a les Illes Balears. Antoni Mir, soci fundador de la Institució Francesc de Borja Moll, ha anunciat que el pròxim 23 de maig, data que coincideix amb el centenari del naixement de l’autor, es publicarà el primer volum de les seves obres completes. Amb aquest projecte es vol recuperar i difondre l’obra íntegra de Llompart. “Volem donar-li el màxim reconeixement, a ell i a la llengua que compartim”, ha declarat Mir amb emoció.

Per la seva banda, Antoni Llabrés, president de l’Obra Cultural Balear, ha destacat l’amplitud del programa d’activitats previst per a l'Any Llompart. El calendari inclou conferències, exposicions, recitals i taules rodones amb l’objectiu de reivindicar-ne la figura i l'obra. Llabrés ha subratllat que Llompart va ser una persona “compromesa amb el seu temps i amb el país que li va tocar viure”.

Llorenç Perelló, director de l’Institut d’Estudis Baleàrics, ha remarcat la importància de valorar figures com Josep Maria Llompart, que han deixat una empremta profunda en la cultura i la llengua pròpies. Segons Perelló, aquestes iniciatives "serveixen per mantenir viu el llegat de Llompart i garantir que les noves generacions el coneguin i l’entenguin".

Un dels moments més emotius de l'acte ha estat la intervenció de Cèlia Riba, neboda de Josep Maria Llompart. Ribas ha compartit paraules plenes d’afecte i ha recordat "la ironia, la generositat i la bonhomia" de l’autor. També ha destacat la seva tasca a l’Editorial Moll, que va servir de plataforma per a nombrosos escriptors: “Deia que només volia ser poeta, però li va tocar exercir molts papers”, ha recordat.

"Tancar el cercle"

L’acte ha inclòs la lectura de diversos poemes de Llompart, tant de la seva primera etapa com dels seus darrers anys. L’escriptor Biel Mesquida ha llegit el poema Hivern tant de la primera etapa de Llompart (de la sèrie Joc de l'Amor i les Estacions) com de la darrera etapa (de la sèrie Joc de la Mort i les Estacions). Ho ha fet, ha dit, com a "homenatge per tancar el cercle de la seva obra". A més, Mesquida ha fet una crida a preservar la vigència de l’obra de Llompart en un context de dificultats per a la llengua catalana. “Vivim temps difícils per al català. La literatura desapareix dels plans d’estudi, però la seva obra continua sent imprescindible”, ha afirmat amb contundència.

L’homenatge s’ha tancat amb una ofrena floral a la tomba de Llompart, un gest senzill però ple de simbolisme. A continuació, s’han interpretat amb violoncel dues peces musicals triades específicament per a l’ocasió: El cant dels ocells i una cançó tradicional mallorquina arranjada per Miquel de Jorge Arteis. Les notes han evocat la veu d’un home que, trenta-dos anys després de la seva mort, continua sent un referent viu i necessari per a la llengua i la cultura catalanes.

stats