Noruega ultima una polèmica reforma legal per prohibir la mendicitat

La prohibició, que podria entrar en vigor en uns mesos, inclou multes i fins i tot penes de presó

Una dona amb el seu fill demanant almoina al passeig de Gràcia de Barcelona.
Efe
29/01/2015
2 min

CopenhaguenEl Govern noruec ultima una reforma legal per prohibir la mendicitat a tot el país, amb multes i fins i tot penes de presó, que podria entrar en vigor en uns mesos i que ha rebut crítiques de diversos partits i de diferents organitzacions. L'opositor Partit Centrista va comprometre fa uns dies el seu suport a la proposta, de manera que el Govern dels conservadors i l'ultranacionalista Partit del Progrés té assegurat el suport de la majoria del Storting (Parlament) per a la seva aprovació.

Els impulsors de la reforma la defensen perquè, al seu parer, la mendicitat s'ha tornat més agressiva en els últims anys, el que comporta un augment de la criminalitat i d'altres delictes, com el tràfic d'éssers humans. "És important tenir en compte el rerefons. S'adopta a causa del vincle amb la criminalitat organitzada, no es tracta que no suportem veure gent demanar o passar-ho malament", va declarar la primera ministra conservadora, Erna Solberg, fa mesos, quan es va obrir la possibilitat de prohibicions locals.

Davant les pressions de la dreta, l'anterior govern va aprovar el 2013 que els municipis puguin fixar condicions per demanar diners en llocs públics i que la policia elaborés registres amb les persones que es dedicaven a la mendicitat. Després del seu triomf electoral mesos després, els conservadors i la dreta xenòfoba intensificar els esforços per restaurar la prohibició a nivell nacional, abolida el 2005.

El primer pas va ser la reforma local, a la qual es van adherir dos petits municipis del sud del país, encara que finalment no Oslo. "Llavors molts dels que demanaven eren toxicòmans noruecs amb problemes greus, mentre que els últims anys ha augmentat el nombre de captaires, sobretot d'estrangers", ha dit el ministre de Justícia, Anders Anundsen, en al·lusió a la situació el 2005.

La iniciativa ha rebut crítiques variades, com la de la Defensora del Poble contra la Discriminació, Sunniva Ørstavik, que tem que pugui provocar una discriminació de la població gitana. També contra possibles efectes discriminatoris i violacions de la llibertat d'expressió ha advertit la Comissió Nacional de Drets Humans, mentre que grups jurídics critiquen el curt termini d'audiència a què la llei serà sotmesa, tot just tres setmanes.

"La proposta és molt problemàtica. Els vaig dir obertament a les autoritats que espero que no segueixin amb el procés. Sembla temptador utilitzar mètodes penals per tractar un problema social. La mendicitat és una qüestió de pobresa", va dir fa dies a mitjans noruecs el comissari de Drets Humans del Consell d'Europa, Nils Muiznieks.

stats