Nou assentament de barraques a Can Rova
La batlessa de Santa Eulària explica que investiguen el lloguer turístic vacacional il·legal "fins i tot per WhatsApp"
PalmaUn nou assentament de barraques ha aparegut al costat de Can Rova (Santa Eulària, Eivissa). El poblat original va ser desmantellat el juliol per la Policia, en una operació que va acabar amb sis detinguts i diversos ferits, però les barraques s'han tornat a establir en una finca annexa, la qual anomenen Can Rova II. A hores d'ara hi viuen més d'un centenar de persones, segons les dades de l'Ajuntament de Santa Eulària, però les xifres canvien constantment, matisen fonts del Consistori.
A diferència del primer assentament de Can Rova, en aquesta ocasió ningú es lucra ni cobra lloguer a les persones que hi viuen. De fet, el propietari que va llogar inicialment la finca de manera il·legal, s'enfronta a una sanció de 2,4 milions d'euros del Govern. Quant al nou assentament, s'ha iniciat un expedient urbanístic i se n'han obert diligències.
La batlessa de Santa Eulària des Riu, Carmen Ferrer, ha explicat a l'ARA Balears que la propietat de la finca on s'ha instal·lat el nou assentament ha mostrat voluntat de col·laborar i ha contactat amb l'Ajuntament per facilitar les accions que s'hagin de prendre. Ferrer ha assegurat que se n'han fet les comprovacions pertinents i "no s'han detectat casos nous per derivar a serveis socials".
Ferrer també ha explicat que l'Ajuntament està centrat a perseguir el lloguer turístic il·legal i que aquesta és una de les vies per pal·liar la manca d'habitatge al municipi. "Ho investigam fins i tot per WhatsApp". Segons ha dit, el Consistori treballa per reduir l'intrusisme en el sector i incrementar el lloguer a preu assequible. Ara bé, tot i la bona voluntat de l'Ajuntament, el municipi figura habitualment als rànquings de ciutats amb els habitatges més cars de l'Estat.
Sancionar de manera més eficient
La batlessa ha assenyalat que, des que van canviar la normativa municipal (les normes subsidiàries) el setembre, poden sancionar de manera més eficient. "Abans, s'havien de fer un mínim de dues visites per sancionar. Ara, si amb una visita es pot demostrar la infracció, ja es pot iniciar el procediment", continua. A més, també s'han inclòs com a motiu de sanció la publicitat a pàgines web, aplicacions i xarxes socials, com WhatsApp, per exemple, no només la publicitada a agències especialitzades.
L'Ajuntament eivissenc va tramitar el mes passat sis expedients sancionadors per valor d'un milió d'euros a propietaris d'habitatges que feien lloguer turístic il·legal. De fet, aquestes han estat les primeres multes després de posar en marxa un servei tècnic i jurídic per lluitar contra el lloguer turístic irregular dins del pla 'Santa Eulària crea futur'.
La Línia Verda
Una altra eina del Consistori és la Línia Verda, on els ciutadans poden denunciar des de fa uns mesos casos de lloguer turístic il·legal. Ferrer explica que "és una eina molt útil" perquè es pot denunciar de manera anònima. Segons els primers càlculs, i a l'espera d'un balanç oficial, "un 25% de les denúncies dels ciutadans s'acaba convertint en denúncies formals".
Sobre el lloguer d'espais a jardins i solars privats, l'Ajuntament assegura que no se'n té constància. Ferrer assenyala que un dels problemes que més s'ha treballat aquest estiu és "la invasió de terrenys per part de caravanes" que pernocten en zones prohibides, com boscos, on pot haver-hi risc d'incendi, i a les zones de costa.