El nou Centre de Directors redueix al màxim la presència de les dones

El nou director, Antonio Márquez, no ha explicat el seu projecte a les associacions de directius després d'un mes al càrrec

Assistents a IV Congres FEDEIP, destinat a directors, i organitzat a Eivissa.
2 min

PalmaCanvis al capdavant del Centre de Formació, Innovació i Recerca de les Direccions (CFIRDE). Antonio Márquez n'ha assumit la direcció en substitució de qui n'havia estat director des de la creació el 2021, Manel Perelló. Segons ha pogut saber l'ARA Balears a través de fonts autoritzades, Márquez no ha mantingut cap de les tres directores que ajudaren Manel Perelló en la gestió del centre: Maciana Alomar, Pilar Serra i Antònia Pol, i s'ha envoltat d'un equip majoritàriament masculí. Un exemple més del biaix de gènere que hi ha en el sector educatiu, amb una majoria de dones mestres i professores, però més homes directors. A Primària hi ha un 15,4% d'homes, però un 25,92% de directors. A Secundària, la diferència és més gran: un 38,8% de professors, però un 56,7% de directors.

El nou CFIRDE encapçalat per Márquez estarà descentralitzat, però d'una manera desproporcional. Tindrà dues persones a Eivissa, el mateix Antonio Márquez i Julio Garrido, amb experiència com a cap d'Estudis al Centre Integrat d'FP (CIFP) de Can Marines. Julià Hernández serà el representant del Centre de Directors a Menorca. Queda pendent la selecció de la persona que s'encarregarà de la delegació de Mallorca. Precisament, l'escassa presència que tindrà el CFIRDE a aquesta illa crida l'atenció dels directors. Sobretot si es té en compte que té la major part de l'alumnat, dels centres educatius públics i del volum de feina.

Els directors, al marge del procediment

Les associacions de directors critiquen la manca de participació en el procediment de selecció del nou director del CFIRDE –no hi va participar cap director. Cal recordar que, a la compareixença al Parlament per valorar-ne la idoneïtat, el director general de Personal Docent i Centres Concertats, Ismael Alonso, va dir que "el CFIRDE serà i continuarà sent el que vulguin els directors de les Illes Balears". Ara bé, al tribunal de selecció no n'hi havia cap que pogués opinar, tret dels dos aspirants.

Els directors encara no coneixen el projecte que Márquez tirarà endavant durant el seu mandat, tot i que fa un mes que és al càrrec –el va assumir després d'un concurs el 12 de juliol per escassa diferència. Per entendre l'actual situació de paràlisi del CFIRDE, basta comprovar que la pàgina web del centre està desactualitzada des de l'11 de juliol, amb una foto principal on surt l'anterior equip desitjant bones vacances als directors i docents.

El 20 de setembre el CFIRDE va fer una reunió (consell de centre) amb un únic punt del dia per aprovar els comptes de gestió a 31 d'agost, just abans del canvi efectiu de la direcció. No es va permetre torn obert de paraula i que les associacions presentassin els neguits sobre la manca de transparència del nou CFIRDE, un òrgan que, fins ara, havia estat molt ben valorat. Al consell de centre estan representades vuit associacions de directors, a més del director del CFIRDE, la secretaria, un dels seus assessors i quatre persones de l'administració: el cap de servei de Formació del professorat, la cap de servei de Planificació, la responsable del Programa de Millora i Transformació (PMT) i la de l'Institut per a la Convivència i l'Èxit Escolar (Convivexit).

stats