El nou Codi Deontològic Mèdic incorpora aspectes com la gestació subrogada i la violència de gènere

El text substitueix la versió de 2011 i se situa entre els codis més moderns del món

La presentació del nou Codi Deontològic Metge, al Parlament.
ARA Balears
01/12/2023
2 min

PalmaEl Parlament ha acollit la presentació a les Balears de l'actualització del Codi de la Deontologia Mèdica, en el qual es recullen els principis i les regles ètiques de la professió, ja que "una medicina sense ètica no és medicina". Així ho ha indicat el president de la Comissió Central de Deontologia de l'Organització Mèdica Col·legial (OMC), Juan José Rodríguez, en un acte organitzat aquest divendres a la sala de les Passes Perdudes del Parlament per donar a conèixer el codi a escala balear. Aquest nou text, que substitueix l'aprovat l'any 2011, se situa entre els Codis de Deontologia Mèdica més moderns del món pel contingut i desenvolupament.

La presentació del document s'ha fet a la sala de Passes Perdudes. L'acte ha estat conduït per Rosa Maria Robles, secretària general del Col·legi de Metges, i hi han assistit Mauricio Rovira, vicepresident primer del Parlament; Manuela García, la consellera de Salut, i Carles Recasens, president del Col·legi de Metges de les Illes Balears.

El president del col·legi, Carles Recasens, ha explicat que el nou codi és l'eina més adequada per "garantir la seguretat del pacient i realitzar la millor medicina possible" i ha incidit en el fet que aquest nou codi suposa la "renovació del contracte social de la professió mèdica amb la societat, a través de l'actualització de les normes i comportaments ètics". Així mateix, ha agraït al Parlament la cessió de l'espai per a la presentació.

Nou capítols per adaptar-se als nous temps

El nou Codi de Deontologia Mèdica inclou nous capítols en els quals es regulen aspectes deontològics novells, com la telemedicina, els metges i les xarxes socials, la seguretat del pacient, les grans bases de dades sanitàries i la Intel·ligència Artificial aplicada a la medicina, entre d'altres. També engloba altres aspectes nous en matèria de seguretat per al pacient, consentiment, donació en asistòlia, històries clíniques, obligació d'atenció al pacient, pseudoteràpies, directius mèdiques, violència de gènere, avaluació de la capacitat del pacient, vacunació del metge i la gestació subrogada, entre d'altres.

El Codi espanyol es fonamenta en els principis universals de la medicina i s'alinea amb el Codi Ètic de l'Associació Mèdica Mundial, aprovat a l'octubre d'enguany i que, al costat de la declaració de Ginebra de 1948 i la de Hèlsinki de 1964, constitueix l'essència de la professió mèdica en el món.

El procés d'aprovació del codi, que va haver de veure's interromput per la pandèmia, es va reprendre a principi de l'any 2022, i hi han participat tots els Col·legis de Metges d'Espanya a través d'aportacions i comentaris de les diferents versions fetes. La Comissió Central de Deontologia del CGCOM, presidida pel José Dt. Domínguez Roldán, ha coordinat no solament les diferents versions del codi, sinó que també ha servit d'òrgan assessor a l'Assemblea General de la corporació durant tot aquest procés.

stats