El cable submarí entre Eivissa i Formentera funcionarà a finals d’enguany

La nova interconnexió permetrà donar cobertura al 100% de la demanda i afavorir la transició energètica mitjançant la reducció equivalent d'emissions de CO2

L'acte de presentació dels treballs del nou enllaç submarí ha comptat amb l'assistència de Teresa Ribera i Francina Armengol, entre d'altres
ARA Balears
30/01/2023
2 min

PalmaL'empresa Red Elèctrica ha finalitzat amb èxit la fase d'estesa del nou enllaç elèctric submarí entre Eivissa i Formentera, que podria estar en funcionament a finals de 2023, si bé el bon avanç dels treballs obri la possibilitat de fer-ho en el segon semestre de l'any, segons han assegurat des de Red Elèctrica Espanyola (REE). La nova interconnexió suposarà un salt gegant en la garantia de subministrament a Eivissa i Formentera, especialment en aquesta última, ja que permetrà donar cobertura al 100 per cent de la demanda, reduint els costos per al sistema i afavorint la transició energètica mitjançant la reducció equivalent d'emissions de CO2.

Segons ha informat REE i ha recollit Europa Press, la nova interconnexió està formada per un doble circuit elèctric submarí de 132 kV entre les Pitiüses que connectarà la subestació de Torrent, a Santa Eulària des Riu, i una nova subestació construïda a Formentera, en l'entorn industrial de Es Ca Marí.

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha presidit aquest dilluns l'acte de finalització i ha remarcat la determinació del govern espanyol de dur la transició ecològica a les Balears, assegurant que estan fent "un esforç molt important per aconseguir que el conjunt de l'Arxipèlag sigui renovable". A més, ha destacat la inversió destinada a les Illes en la Planificació elèctrica 2021-2026, en la que "són la primera destinatària de fons amb més del 17 per cent total de l'Estat".

Per la seva banda, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assegurat que la nova infraestructura és una "molt bona notícia perquè garanteix completament la demanda elèctrica de forma estable i segura". "Ens fa avançar en el camí que hem iniciat per convertir-nos en unes Illes lliures de combustibles fòssils i 100 per cent renovables", ha declarat.

Les feines es centraran a partir d'ara en les taques per assegurar i protegir la infraestructura, i paral·lelament es continua treballant en l'estesa en la part terrestre del cable, que discorre soterrat en tot el seu traçat fins a arribar a les dues subestacions.

El traçat, de 37,1 quilòmetres aproximadament, inclou una part submarina, un total de 27,1 quilòmetres, ja estesos i una part terrestre, tota ella soterrada, de 5,2 quilòmetres a Eivissa i de 4,8 a Formentera. En la seva part submarina, el cable se situa a una profunditat màxima de 58 metres. El pressupost del projecte és de 96 milions d'euros.

L'arribada de l'enllaç a la costa i la seva connexió amb la part terrestre s'ha dut a terme mitjançant la tècnica de perforació horitzontal dirigida, salvaguardant les prades de posidònia. Les perforacions horitzontals dirigides s'han realitzat a Sa Punta, a Eivissa, amb una longitud de 732 m i en la zona del Penyal des Vi, entre Punta Llarga i Punta Grossa, a Formentera, amb una longitud de 529 metres.

stats