L’Associació Naixença, l’Associació Balear d’Alletament Matern i l’Associació de Dones per a la Salut han demanat a la Conselleria de Salut que habiliti una casa de parts per a parts de baix risc, on les dones que vulguin puguin ser ateses per un equip de comares sense haver d’entrar a l’hospital. Sostenen que la majoria no té cap problema de salut i que moltes tenen por i incertesa per parir en hospitals en situació de pandèmia.
Nounats separats de la mare per culpa del covid-19
Alguns hospitals han apartat nadons de dones contagiades però ja recomanen el pell amb pell
PalmaEl coronavirus ha obligat els hospitals a establir nous protocols en un temps molt limitat. Quant als parts, la manca d’informació científica i les diferències entre institucions estatals i internacionals respecte de com s’ha d’atendre la mare i el nadó han fet que al principi en molts hospitals s’aplicassin protocols molt estrictes que ara ja s’han suavitzat. Separar una mare que ha donat positiu en coronavirus del seu nadó en néixer ha estat una de les mesures més comunes. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) l’ha desaconsellada sempre, però fins fa deu dies les institucions mèdiques espanyoles ho recomanaven.
A Son Espases, fins el cap de setmana passat, el protocol establia separar el nadó de la mare després del part, i si ella li volia donar el pit havia de fer-ho amb un tirallet. La mare quedava a la planta de positius en covid-19 i el nadó, a nounats fins que no es comprovava que l’acompanyant donava negatiu a la PCR i se’n podia fer càrrec. En aquests casos, també se li fa la PCR al nadó, i per ara tots han donat negatiu. Aquest protocol només va afectar tres dones -totes asimptomàtiques- a l’hospital de referència de les Balears. El cap de Ginecologia, Octavi Còrdova, assegura que hi varen estar d’acord i que, si no hi haguessin estat, s’haurien cercat alternatives. “Ho vàrem establir així perquè no teníem gaire informació, ens feia por, i no teníem els espais adequats”, explica. Afegeix que ara la realitat és una altra. “Ja feim proves a totes les gestants a terme [a prop del part] i les positives estan bé perquè les hem agafat al vol”.
Ara l’hospital té habitacions especials perquè les dones positives en coronavirus i sense símptomes o que estan lleus puguin estar amb el seu nadó. Són més grans i permeten tenir el bressol a dos metres de distància per evitar contagis. A més, els metges recomanen el contacte pell amb pell amb el nadó i lactància materna directa, sempre amb mascareta i amb higiene de mans constant. En el part normal, permeten que la dona estigui acompanyada per la persona que triï, però no deixen fer-ho en cas que calgui fer una cesària.
Eivissa i Menorca
“No tenia molt de sentit aïllar el nadó 48 hores si després anava igualment amb la mare a casa”, admet la cap de Pediatria de Son Llàtzer, Susana Herrero, però afegeix que “si les autoritats d’aquí et diuen això no pots fer cap altra cosa”. En aquest hospital han tingut alguna sospita, però no contagis d’embarassades confirmats, segurament perquè no poden fer prou PCR. A Menorca fonts de l’hospital Mateu Orfila no han volgut detallar quin protocol han aplicat, expliquen que ara mateix hi estan fent canvis i prefereixen no parlar-ne. En canvi, a Can Misses, a Eivissa, també aconsellen que la mare i el fill puguin estar plegats i es faci lactància materna. En aquest darrer centre el protocol no permet que les dones contagiades estiguin acompanyades durant el part, però fonts de l’hospital asseguren que s’aplica “de manera individualitzada” i “hi pot haver excepcions”.
La psicòloga perinatal Iria Sanz, membre de l’Associació Naixença, celebra que a les Illes ja no s’aïllin mares i nadons perquè “privar el contacte i la lactància són situacions traumàtiques brutals, viscudes dins una situació traumàtica de pandèmia”. En la mateixa línia s’expressa l’Institut Europeu per la Salut Mental Perinatal: “Aquesta situació és dramàtica, perillosa i nociva”.
L’OMS ha recomanat des d’un primer moment que les dones amb covid-19 tinguin dret a estar acompanyades per la persona que triïn durant el part, que no se les separi del seu nadó, que els petits puguin fer contacte precoç pell amb pell amb la mare i que puguin fer lactància materna si ho desitgen, sempre amb mascareta i higiene constant. Entre altres coses, l’alletament matern és important perquè afavoreix la creació d’anticossos i ajuda a prevenir infeccions. A Espanya, la Societat Espanyola de Neonatologia va desaconsellar en un primer moment el contacte i la lactància materna directa, i va recomanar aïllar el nadó i la mare. Però fa deu dies va fer un canvi radical i ara promou la lactància materna directa i el contacte pell amb pell, sempre amb protecció.
Encara que manca evidència científica, sembla que no hi ha transferència vertical (de mare a fetus) del virus, que les dones embarassades no són més vulnerables i, si es contagien, no tenen símptomes més greus. Quant al nadó, s’està veient que si es contagia i té símptomes, es recupera ràpidament.
La situació a la privada
Quironsalud de Palma va ser la primera clínica en què es vàren començar a fer PCR a totes les embarassades amb part programat, ja fos per cesària o per inducció. Fins aquesta setmana també han aïllat la mare i el nadó a l’hospital “per desconeixement”, una mesura que ha afectat unes cinc dones i que “causava una situació complexa de pèrdua de felicitat”, reconeix el director metge de la clínica Rotger, Frederic Sbert. En aquest centre és on ara s’atenen tots els parts del grup Quironsalud a Palma i s’ha habilitat un paritori en un quiròfan. A més, ara les dones contagiades poden estar amb un acompanyant en cas de part normal, però aquest no pot sortir de l’habitació durant tot el procés.
En cas de part no programat fan la prova PCR a les dones quan arriben a l’hospital, i se les tracta com a positives fins que no se saben els resultats, que poden tardar unes tres hores. Això sí, totes les dones -també les positives- han de parir amb mascareta quirúrgica. Sbert posa l’èmfasi que per als professionals tampoc no és fàcil atendre parts en aquestes circumstàncies: hi ha estrès, i han d’anar amb els vestits de protecció EPI, amb temperatures de vegades molt altes, cosa que dificulta el tracte normal. A més, el director de la clínica explica que si els ginecòlegs veuen que s’allarga l’expulsiu (la darrera fase del part, quan el nadó ja surt), valoren escurçar-lo recorrent a la instrumentalització -fòrceps o ventosa- perquè és el moment “de més possibilitat de contagi”. Aquesta pràctica ha estat denunciada per l’entitat El Parto es Nuestro perquè contraindica les recomanacions de l’OMS i perjudica la salut física i mental de la mare i el nadó. En aquesta línia, Iria Sanz sosté que d’un part instrumentalitzat “no en surts empoderada sinó destrossada, i no estàs enfocada a dedicar-te bé al teu fill, amb la qual cosa queda més compromesa la vinculació amb el nadó”.