'Eines per a una estratègia cap a la sostenibilitat', un llibre per conèixer millor la realitat balear i "actuar"

La creació de nous indicadors per conèixer amb precisió la situació social, laboral, econòmica i mediambiental és la proposta central de la publicació

'Eines per a una estratègia cap a la sostenibilitat', un llibre per conèixer millor la realitat balear i "actuar"
K. O.
21/02/2019
2 min

PalmaEl Col·lectiu Alternatives ha presentat aquest dijous a l'Arxiu del Regne de Mallorca el llibre 'Eines per a una estratègia cap a la sostenibilitat', de la mà de l'economista Enric Tortosa, la manescala María José Suasi, el professor de filosofia moral Bernat Riutort i el geògraf social Ivan Murray. La creació de nous indicadors per conèixer amb precisió la realitat balear i poder actuar, és la proposta central de la publicació.

Enric Tortosa ha començat la seva intervenció assegurant que la capacitat de càrrega de les Balears "s'ha superat àmpliament". En aquest sentit, ha afirmat que "una estratègia de creixement sostenible no serveix per a res si només dura un cicle polític de quatre anys; fins i tot, pot ser pitjor".

Per a Tortosa, es necessita crear una base sòlida de dades que pugui generar indicadors sota bases científiques, i, per això, "s'ha d'arribar a un acord polític, però especialment social". L'economista ha conclòs lamentant que "tenim les capacitats i l'experiència per avançar, si no ho feim és perquè no hi ha voluntat", ha afirmat.

Abril ha destacat que el document presentat és una primera fase que hauran de tenir en compte els mateixos polítics. Així i tot, la segona els haurà d'interpel·lar, ja que cap membre del Govern actual hi ha assistit.

Per la seva banda, el geògraf social Ivan Murray ha recordat amb diversos exemples històrics com des del món acadèmic illenc s'ha repensat moltes vegades la situació ecosocial de les Balears. En els anys setanta, la limitació del sostre de turistes era una qüestió present, segons el geògraf.

"L’Observatori de la Sostenibilitat de Menorca és una referència a l’Estat i a la Mediterrània, perquè ha fet una feina de formigueta i amb constància”, ha dit Murray, i per això, considera que replicar-ho a la resta d’illes pot ser un bon començament.

Suasi ha estat una de les encarregades de desenvolupar uns indicadors que l’Administració hauria d’incorporar per millorar la seva capacitat de gestió. "Els indicadors de bon govern són fonamentals, perquè no es pot fer política des d’un despatx, però tampoc no estam acostumats a avaluar les polítiques públiques i posar-nos vermells”.

"En els anys noranta es parlava de qualitat pública i ara d’innovació, però es necessiten ambdues qualitats", ha afirmat la manescala.

Finalment, el professor de filosofia ha explicat que "tenir un document com aquest permet donar-nos una visió de la realitat, i ens ofereix una alternativa amb teories diferents de les establertes". Aquest fet és important per a Riutort, perquè "no podrem avançar i canviar les coses".

stats