Nova etapa per a la universitat
Les avaluacions de la nova LOMLOE han deixat un final d’any amb malestar i incertesa
PalmaEl 2022 ha estat l’any de posada en marxa de la LOMLOE i el 2023 serà el torn de la universitat. La Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU) ha estat aprovada al desembre al Congrés i ara només queda que sigui ratificada al Senat per començar a aplicar-se l’any entrant. La llei vol posar fi a una època d’infrafinançament de les universitats públiques que arrosseguen des de l’anterior crisi financera i eleva la inversió pública dedicada al món universitari: preveu arribar a l’1% del PIB l’any 2030.
L’altre objectiu cabdal és posar fre a la temporalitat convertint les places temporals en indefinides. Cal dir que la UIB és una de les universitats de l’Estat amb més docents amb contractes temporals: representen el 62% del personal. Altres avenços importants a la universitat pública illenca serà la implantació dels nous graus de Ciències Marines, Farmàcia i Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport.
D’altra banda, les avaluacions de la nova LOMLOE han deixat un final d’any amb malestar i incertesa, sobretot a la Secundària: les tradicionals ‘notes’ han estat substituïdes per un sistema d’ítems que molts docents i famílies no entenen. No és una queixa nova: a principi de curs els sindicats i la FAPA ja varen demanar més temps per aplicar la normativa, pel gran canvi que suposa i la manca de formació. Per ara, s’ha aplicat a l’Educació Infantil i als cursos senars, i el curs 2023-24 s’haurà d’implantar a la resta de cursos. A més, les eleccions poden marcar un altre cop d’inestabilitat a la normativa educativa, ja que el PP s’ha oposat tant a la LOMLOE com a la llei balear –Marga Prohens ja va avisar que en faria una de nova.
Negociació sindical
La Conselleria de Martí March té pendent negociar amb la pública i la concertada nous acords marc de millores sociolaborals 2023-2027, que per ara els sindicats han criticat per manca de concreció. L’avanç en les infraestructures continuarà com a repte a assolir, per donar resposta a l’augment de la població escolar. Palma haurà de continuar esperant el nou institut de Son Ferriol (que els veïns demanen des de fa tres dècades) i sembla que Campos sí que podrà estrenar escola nova, després d’una llarga espera de deu anys.