Nova fornada de joves cuiners menorquins
CiutadellaDissabte de la setmana passada es va celebrar el concurs per elegir el jove xef que representarà Menorca al European Young Chef Award, en el qual participaran els joves cuiners de les regions europees de gastronomia. La representant menorquina serà Cristina Llorens Mesquida, que va ser elegida pel jurat per representar l’illa, amb ja un bon bagatge a les seves joves espatles de 25 anys. Va ser la guanyadora del Balearskills de 2016 amb l’IES Maria Àngels Cardona, on ha estudiat el Grau Superior de Direcció de Cuina. Treballa com a segon de cuina al restaurant Mon, de Felip Llufriu. Cristina Llorens va presentar dos plats, el primer dels quals una greixera de peus de porc, a l’apartat de cuina tradicional, i el segon una terrina de peus de porc amb formatge, en què va demostrar la seva tècnica, no sols en l’elaboració del plat, sinó també en la presentació.
Un altre dels joves participants va ser Emir Montilla, de 23 anys, nascut a l’Argentina però que resideix des de ben petit a Ciutadella. La seva formació ha estat a la cuina del restaurant Pinzell, de la família Torrent Vivó, en mans del seu cap de cuina, Joan Salord Roca, que li ha donat coneixement de la cuina menorquina i de com tractar el producte local. Per a la recepta de cuina tradicional va optar per uns peus de porc amb salsa, i per al plat de cuina menorquina “Es teu silenci no es pot pintar, però sí cuinar”, que és un homenatge al record de l’artista Pepe Torrent Vivó, desaparegut fa uns anys. Es tracta d’un caneló de peus de porc amb uns tocs de sobrassada i envoltat de gamba de Menorca.
José María Borràs Vilarroel, de 21 anys, ha treballat a Salgar al costat de Rafa Sánchez, amb estrella Michelin, ha passat per Es Molí des Racó, ha cursat estudis a la Hofmann de Barcelona i ha treballat als càterings de Berasategui, Conde, Dani García... També ha fet pràctiques a Sa Pedrera des Pujol i a Pan i Vino. Borràs va presentar a l’apartat de cuina tradicional una llengua amb tàperes i a la cuina d’innovació una llengua muda encrepinada i lacada en suc de cap-roig, paté de les seves vísceres i textures d’oliva.
Júlia Arroyo Rosselló, de 26 anys, estudia el segon curs de Direcció de Cuina al Maria Àngels Cardona. Ha fet pràctiques al restaurant Mon, amb Felip Llufriu. El plat de cuina tradicional que va presentar van ser unes pilotes de peix de ca n’Squella, elaborades amb cap-roig, i a l’apartat de nova cuina també van ser unes pilotes, però en aquest cas amb formatge i pa, basada en les diferents referències de pilotes de peix trobades als llibres de cuina menorquina.
Carlos García Timoner és d’Alaior i té 22 anys. Es va iniciar en el món de la cuina al Cardona, on va cursar el Grau Mitjà de Cuina i Gastronomia. El 2019 va realitzar un Màster en Gastronomia i un curs d’iniciació a la sommelieria a l’Escola de Cuina Villa Retiro a Xerta, Tarragona. Va fer les pràctiques del màster al restaurant Aponiente, d’Ángel León i actualment treballa com ajudant de cuina al Mestre d’Aixa. Va optar per a un oliaigua com a recepta tradicional i una sopa amb flor de figuera com a cuina d’innovació.
Excel·lent formació i tècnica
Com podem veure, estam davant una fornada de joves cuineres i cuiners amb caràcter, preparats, amb una excel·lent formació i tècnica que asseguren el futur de la cuina i la nova cuina menorquina i, de segur, se’n parlarà d’ells en pocs anys com els nous mestres dels fogons d’una illa que l’any que ve serà regió europea de la gastronomia i es posicionarà en el mapa del bon menjar en l’àmbit internacional, i que tindrà en la cuina el complement ideal. De fet ja ho és, a les noves tendències de turisme, cada vegada més especialitzades, més exigents, més independents i que a més de descobrir el paisatge, també volen descobrir l’oferta gastronòmica del lloc triat per passar les seves vacances. Ara com ara Menorca està més que ben posicionada per oferir aquests requisits de la nova manera de fer turisme que ens ha arribat amb el covid, en què es primarà la natura, l’entorn, la seguretat i de manera especial la qualitat i la sostenibilitat.