Societat 27/07/2024

Nova protesta contra la massificació turística: els menorquins ocupen Cala en Turqueta

Se suma a les accions que s'estan duent a terme arreu de les Balears en els darrers mesos

ARA Balears
2 min
Acció contra la massificació turística a Menoca

PalmaContinuen les protestes i accions per lluitar contra la massificació turística a les Illes Balears i aquest cop Menorca ha estat l'escenari de l'acció reivindicativa. De la mateixa manera que es va fer fa poc més d'un mes al Caló del Moro, aquest dissabte dematí els menorquins han omplert la platja i l'aparcament de Cala en Turqueta.

Durant sis hores més de 250 persones s'han coordinat per ocupar l'aparcament i les places del primer bus per accedir a Cala en Turqueta. A més, han aprofitat les tovalloles i els cossos dels manifestants per llançar un missatge clar: 'SOS Menorca' i 'la massificació no pot continuar'.

D'aquesta manera, Cala en Turqueta ha tornat a ser un espai reivindicatiu. La platja ja va motivar reiterades mobilitzacions per evitar la urbanització que s'havia dissenyat en els anys setanta. Aquells moviments cívics van permetre que aquesta zona continuï sent una platja verge i icònica. Fonts del GOB Menorca, una de les entitats organitzadores d'aquest moviment gestionat per 'Via Menorca', han destacat que accions com aquestes i les del passat "ens recorden que l'acció ciutadana va permetre llavors una via diferent per Menorca, i que ho pot fer també ara".

A més, també han denunciat que d'un temps ençà, aquesta platja duplica o triplica la pressió humana que hauria de tenir teòricament. Concretament, han detallat que segons informes del Consell Insular de Menorca, Cala en Turqueta ha superat cada any des de l'any 2000 la seva capacitat de càrrega.

Un cop ha finalitzat la concentració han volgut deixar clar que aquesta acció no ha estat contra el turisme, "sinó contra la massificació i el model de turistificació creixent que degrada les condicions de vida de la gent, i que degenera també el mateix producte turístic que tant s'han afanat alguns a promocionar".

Amb tot, han assegurat que des de Cala en Turqueta "s'ha reivindicat una altra via per Menorca, per frenar una pressió turística que augmenta i per exigir el dret a un habitatge, per salvaguardar els nostres recursos d'aigua i per diversificar l'economia i que la gent jove que ha sortit de Menorca per formar-se pugui tornar a l'illa i trobar-hi una manera digna de viure-hi".

stats