Noves colades de lava estenen els danys del volcà de La Palma a més zones

La sismicitat repunta a l'illa i els científics no preveuen un final pròxim de l'erupció

Un nou focus emissor al volcà de La Palma
ARA
28/11/2021
2 min

Els científics que vigilen l'erupció del volcà de la Palma han confirmat l'obertura de diversos centres d'emissió la matinada passada al sector nord-est del con volcànic, amb emissió de colades en direcció nord-oest. Els nous fronts avancen sobre terrenys que no havien estat afectats fins ara a la zona de Tacande. La directora de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) a les Canàries i portaveu del comitè científic del Pevolca, María José Blanco, ha detallat, a més, que l'obertura d'aquests nous centres ha produït un lliscament al flanc nord-est del con.

La lava que discorre després de l'obertura del nou centre ho fa de manera fluida al nord de les colades primigènies i enganxada a aquests cursos previs de lava. El director tècnic suplent del Pevolca, Francisco Prieto, ha concretat que aquesta colada ja ha travessat la carretera a Tacande (LP-212) i que se'n vigila l'evolució per veure si continua envaint terrenys que fins ara no estaven afectats, puja sobre les colades primigènies o s'atura.

En un vídeo que ha publicat l'Institut Volcanològic de Canàries (Involcan) a les xarxes socials s'observa la primera de les boques de què s'ha tingut constància aquesta matinada, per on surt abundant material piroclàstic i lava que alimenta una nova colada. Però a més es veuen altres punts d'emissió de lava, un dels quals amb molta cendra. La lava avança aproximadament a uns sis metres per minut.

Mentrestant, la sismicitat ha experimentat un repunt les últimes hores a la zona, amb mig centenar de terratrèmols localitzats des de la mitjanit passada, majoritàriament en profunditats intermèdies, tres dels quals percebuts per la població. Segons dades de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), tres d'aquests sismes van tenir una magnitud de 3,5, un amb hipocentre localitzat a Fuencaliente, a 11 quilòmetres de la superfície terrestre.

L'emissió de diòxid de sofre (SO2) s'ha tornat a disparar al volcà, amb una taxa d'entre 30.000 i 49.999 tones diàries, cosa que unida a l'aparició de noves boques i d'una altra colada i al repunt de la sismicitat fa pensar als científics que no s'entreveu un final pròxim. "Potser arribarem a superar els 84 dies d'erupció del Tehuya (1646)", el de més durada els últims 500 anys a La Palma, segons ha admès en roda de premsa Prieto. "Per desgràcia, la previsió és que l'erupció no s'acabi a curt termini", ha afegit Prieto. Ja fa dos mesos i deu dies que el volcà Cumbre Vieja va entrar en erupció a l'illa canària i de moment ningú no gosa pronosticar quan remetrà la situació.

stats