Societat03/07/2020

El retorn a les aules preveu tres escenaris i deu novetats

Les directrius tenen cerquen garantir la seguretat als centres educatius

M. F.
i M. F.

PalmaNingú no sap com serà la situació epidemiològica del covid-19 a les Illes el 10 de setembre, dia de l’inici del curs escolar. Amb les dades actuals, l’aposta és clara per l’escenari més amable, l’A, el de la nova normalitat. Tot i això, es preveuen dos escenaris més: B i C. En el B, més restrictiu, els nins i nines d’Infantil, Primària i educació especial acudiran a escola i la resta combinarà la presencialitat amb l’educació a distància. És reduiran hores de coordinació, excepte les de noves tecnologies, i als instituts els docents podran ampliar el seu horari fins a les 21 h. En el pitjor escenari, el C, de confinament, es tancaran els centres i l’ensenyament serà distància.

El curs 2020-2021 plantejarà la incorporació de noves mesures, com la de disposar d’un espai d’aïllament per als casos de covid-19 detectats al mateix centre que ja va avançar l’ARA Balears i altres novetats recollides en deu punts.

1. Grups estables

Cargando
No hay anuncios

Fins a quart de Primària hi haurà els “grups bombolla o de convivència permanent”, que no mantindran interacció amb altres grups. Sempre que sigui possible, l’alumnat quedarà a la mateixa aula i es concentraran horaris en un mateix dia per reduir al mínim la rotació del professorat.

2. Mascaretes o un metre i mig

Si no es pot mantenir la distància d’un metre i mig, és obligatori l’ús de mascareta en majors de sis anys. Fins a quart de Primària, no cal dur-la dins els grups bombolla. A partir de quart de Primària, el professorat sí que n’ha de dur. Els centres en tindran per si algú l’oblida a casa.

3. Torns per evitar concentració

Cargando
No hay anuncios

Al pati i al menjador s’hauran de fer torns i, d’altra banda, els centres poden fer propostes de classes de matí i horabaixa, però hauran de tenir el vistiplau del consell escolar, ja que és una mesura que afecta les famílies.

4. La temperatura, a casa

Les famílies, abans de dur el nin o nina a escola, li hauran de mesurar la temperatura, i si té més de 37,5 graus o símptomes compatibles amb el coronavirus, no podran dur l’infant a classe.

5. Semipresencialitat

Cargando
No hay anuncios

Amb el vistiplau d’inspecció educativa, l’alumnat de Batxillerat pot rebre classes de manera semipresencial. Els centres podrien proposar fórmules, com, per exemple, quatre dies de classe presencial i un a distància o tres i dos.

6. Classes més curtes

Per poder fer entrades i sortides escalonades i mantenir l’horari general del centre, es podrà reduir la durada de lesclasses. A Educació Infantil, Primària i educació especial es farà de manera que el centre pugui disposar de 30 minuts diaris a aquest efecte i a Secundària les sessions passaran dels 55 minuts actuals a 50 minuts.

7. Vigilància de la salut

Cargando
No hay anuncios

Els equips directius amb la comissió de salut del centre, juntament amb el coordinador de riscos laborals, si en té, han de garantir el compliment de les instruccions, fer-ne el seguiment i assegurar-se que tota la comunitat educativa n’estigui informada.

8.Aules obertes i austeres

Sempre que sigui possible, les finestres i les portes de les aules estaran obertes. Cada alumne ha de disposar d’un lloc que se senyalitzarà. La disposició del mobiliari no ha de permetre que l’alumnat se situï cara a cara. Es retirarà tot el mobiliari que no sigui imprescindible.

9. Patis vigilats i sense pilotes

Cargando
No hay anuncios

Es reforçarà la vigilància a l’hora del pati per garantir l’atenció adequada a l’alumnat. No es podran dur a terme jocs de contacte i amb pilota o aquells que impliquin intercanvis d’objectes, així com aquells que suposin un exercici físic excessiu.

10. Banys supervisats

Caldrà senyalitzar l’aforament màxim dels banys. També s’haurà de gestionar la sortida i la tornada de l’alumnat i indicar l’ocupació dels lavabos mitjançant retolació -lliure o ocupat-, per assegurar que a l’interior o en els accessos es compleixi la distància de seguretat.

L’ALUMNAT PODRÀ FER LES PROVES DE SELECTIVITAT SENSE MASCARETA

La prevenció del contagi del covid-19 ha fet que la UIB i la Conselleria hagin cercat més espais que mai per a les proves d’accés a la Universitat, que es faran els dies 7, 8 i 9 de juliol. Enguany, a Mallorca, els exàmens es faran a l’auditori de Peguera, a la Fàbrica Ramis d’Inca, al poliesportiu d’Alcúdia, al de Manacor, al Velòdrom, a l’antiga terminal de l’aeroport de Palma, al Palau de Congressos i a l’Espai 36 de Sant Llorenç des Cardassar. I la UIB passa d’utilitzar dos edificis a emprar-ne vuit. A Menorca es faran al recinte firal de Maó, com l’any passat,però també s’ha cercat un lloc més ample: la sala multiusos de Ciutadella; a Eivissa es duran a terme al recinte firal i a Formentera, a l’IES Marc Ferrer. L’ampliació dels espais permetrà garantir que la taula i la cadira que ocupen els alumnes es mantinguin a la distància de seguretat adient. Així l’alumnat podrà fer les proves sense mascareta una vegada hagi ocupat el seu lloc. Només se la posarà si ha de parlar amb el professorat.