PalmaSegons el 93% dels europeus, el canvi climàtic és el problema més greu al qual s'enfronta la humanitat. Així, no hi ha dubte que –tot i que s'hagin triat a l'atzar– les 60 persones que avui han constituït la primera Assemblea Ciutadana pel Clima de Mallorca –coordinada per un grup de la UIB– es veuen totes afectades per la crisi climàtica. Aquesta és una "assemblea sense precedents" per "una emergència sense precedents", atès que és la primera que es fa a escala de comunitat autònoma. Dins l'Estat s'han creat altres assemblees similars, però en l'àmbit municipal.
La primera de les cinc sessions que hi ha previstes ha començat avui, a les 10 h a Palma, encara que l'organització no n'ha revelat el lloc exacte i tampoc s'han convocat els mitjans de comunicació. "La prioritat és la de preservar l'anonimat dels 60 participants", han informat més tard en un comunicat. Així, "el contingut de les seves reflexions i debats es mantindrà confidencial durant tot el procés per tal de garantir la tranquil·litat i l'absència d'interferències i pressions externes", de manera que les propostes no es faran públiques fins que no hagi acabat el procés, el mes de febrer.
L'objectiu d'aquestes 60 persones ara és donar resposta una única pregunta: què necessitam fer a Mallorca abans de 2030 per afrontar l'emergència climàtica de manera efectiva i socialment justa? Per tal de trobar-hi solucions, el grup està acompanyat durant tot el procés per un equip de facilitadors que vetlla perquè l'espai sigui segur, amable, garanteix que els debats siguin fructífers, respectuosos i que les propostes que es facin siguin útils i serveixin per avançar en la lluita contra el canvi climàtic a Mallorca.
Cargando
No hay anuncios
La selecció de les 60 persones s'ha fet sota els criteris d'edat, sexe, municipi, nivell d'estudis i nivell de renda. S'han enviat 10.000 cartes aleatòries per convidar la ciutadania a participar-hi. El procés final de selecció s'ha fet amb el suport de l'entitat europea Sortition Foundation. Les quatre sessions restants es faran els dies 3 de desembre, 14 de gener, 28 de gener i 18 de febrer de 10 a 18 hores a Inca, Pollença, Manacor i Calvià.
Cargando
No hay anuncios
Amb el compromís del Govern
Una de les claus de l'assemblea és que el Govern de les Illes Balears i el Consell de Mallorca s'han compromès a complir les iniciatives que surtin de l'Assemblea i que tinguin un suport igual o superior al 90%. A més, les dues institucions valoraran totes les propostes finals que surtin i es donarà una explicació motivada en un marge temporal concret sobre aquelles que decideixin no fer-se. Així mateix, es traslladaran a la resta d'institucions aquelles propostes de l'Assemblea que no siguin de l'àmbit competencial del Govern balear i el Consell de Mallorca.
Cargando
No hay anuncios
Així ha estat la primera sessió
La primera sessió ha començat amb la fase de formació i aprenentatge amb l'exposició dels experts Damià Gomis (catedràtic de Física de la Terra a la UIB), Pau de Vilchez (professor de Dret Internacional Públic i subdirector del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de la UIB, a més de membre del grup coordinador de l'Assemblea ciutadana pel Clima de Mallorca) i Cristina Monge (politòloga i sociòloga). També hi han participat diversos actors socials per tal que la ciutadania pugui conèixer el seu punt de vista sobre la qüestió: Cercle d'Economia, CCOO, Consell Assessor Mallorca 2030 I els Joves IES Bendinat.
A la inauguració hi han acudit la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat del Govern de les Illes Balears, Mercedes Garrido; la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera insular de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot; el vicerector de Política Científica i Investigació de la UIB, Víctor Homar, i el professor Pau de Vílchez Moragues.