PANDÈMIA COVID-19

Objectiu: evitar el col·lapse del sistema sanitari

Els hospitals es preparen per a una possible allau de malalts de coronavirus, que ja tenen un circuit específic, i la Conselleria de Salut pren mesures per evitar que se saturi el sistema

Objectiu: evitar El col·lapse del sistema sanitari
Maria Fuster
14/03/2020
5 min

PalmaL’objectiu del Govern balear -i de gairebé tots els governs-és el d’evitar un pic de contagis simultanis de coronavirus que desbordi la capacitat de resposta del sistema sanitari. Per això ja fa dies que es recomana a qui cregui que pot tenir Covid-19 que quedi a casa i telefoni al 061, però que no vagi als centres de salut. A finals del mes passat l’ARA Balears ja va avançar que els casos lleus es tractarien als domicilis, tal com s’està fent. Però les darreres mesures que ha posat en marxa la Conselleria de Salut són més contundents, sobretot després de la primera mort per coronavirus a les Illes, que va ser el dijous 12 de març. I és que el ritme d’aparició de nous casos s’ha començat a disparar: dels 26 que s’havien comunicat divendres, al tancament d’aquest setmanari, 15 s’havien detectat aquella mateixa setmana.

A les Illes Balears el sistema sanitari públic té ara mateix 1.843 llits hospitalaris disponibles, segons fonts de l’IB-Salut. A Mallorca, 726 a Son Espases, 359 a Son Llàtzer, 205 a Manacor i 162 a Inca. A l’hospital Mateu Orfila de Menorca, 118; a Eivissa, 261 a Can Misses; i a Formentera, 12. Dels llits de Mallorca, 64 són d’Unitats de Cures Intensives (UCI). Segons el portaveu del Comitè d’Alerta del Coronavirus, Francesc Albertí, el 80% dels casos de Covid-19 tenen símptomes lleus, un 20% són greus i requereixen atenció hospitalària, i un 5% han d’anar a l’UCI. Això vol dir que si a Mallorca s’arribàs als 1.280 contagis per coronavirus, tots els llits de l’UCI quedarien ocupats per malalts de Covid-19. No en quedaria ni un de lliure.

Però la realitat és que tots aquests llits d’hospital no estan lliures. Ara, segons la metge i portaveu del Sindicat Mèdic, Elena González, “com en qualsevol mes de març, gairebé tots els llits de l’UCI són plens, perquè és època de grip i de malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC)”. Explica que el sistema pot assumir, de cop, un nombre de pacients greus molt limitat. “En un sol dia no poden entrar més de 10 o 15 pacients a l’UCI”, alerta.

Si s’arribàs als 9.215 infectats amb coronavirus a totes les Balears, n’hi hauria 1.843 de greus que necessitarien un llit d’hospital -i faria estona que el sistema públic s’hauria col·lapsat, si no es fes res per ampliar-lo-. Una possible resposta seria la de sumar-hi els llits dels hospitals privats (1.331, segons un informe sobre la sanitat privada publicat per l’Institut per al Desenvolupament i Integració de la Sanitat el 2015). En aquest cas, amb 15.870 contagis, tots els llits que hi ha ara mateix, tant públics com privats, estarien plens de pacients amb Covid-19.

Àlex Arenas, investigador d’Icrea i director d’un grup de recerca en algoritmes de la Universitat Rovira i Virgili, treballa en un model matemàtic de predicció d’epidèmies. Amb la situació actual a Espanya, el model prediu que en quatre dies es pot passar de 50 a 1.000 casos, informa Toni Pou. El seu model treballa amb una taxa de 2,3 contagis per infectat, però creu que l’abundància de casos asimptomàtics podria elevar la taxa fins a 5. I això voldria dir que hi ha molts més casos que els diagnosticats. La via més eficaç per fer baixar aquesta taxa és reduir els contactes personals. “Fins que no reduïm la mobilitat global no es podrà fer baixar la corba d’infectats”, alerta l’investigador.

A partir del dilluns 15 de març als centres de salut hi haurà consultes específiques i separades per a l’atenció de les malalties respiratòries, perquè són casos susceptibles d’infecció amb Covid-19. També es posa en marxa un sistema de triatge telefònic a càrrec de professionals sanitaris per ajornar tant com es pugui les visites no urgents. Dilluns també s’ha de posar en marxa un pla de reorganització de l’atenció hospitalària dels malalts de coronavirus que preveu una fase avançada de la pandèmia i que considera tres estadis. El primer s’activarà en cas que cada un dels quatre hospitals públics de Mallorca (Son Espases, Son Llàtzer, Inca i Manacor), així com el de Menorca, Eivissa i Formentera, atenguin 20 pacients diagnosticats amb Covid-19. El segon estadi preveu l’atenció d’entre 21 i 200 pacients infectats, mentre que al tercer estadi s’arriba a més de 200 per centre. Segons fonts de la Conselleria de Salut, tal com s’està fent ara, aquest pla de reorganitzció dels hospitals no preveu que cap malalt amb coronavirus ingressi en un hospital privat.

Cada hospital adaptarà el pla a la seva realitat, però tots han d’incloure àrees i circuits d’atenció diferenciats per pacients amb coronavirus que garanteixin que no contagiaran la resta. Els hospitals alhora s’han de preparar per adaptar l’activitat quirúrgica i les consultes externes en funció de la quantitat de malalts infectats. També es planteja, si cal, activar un sistema de visites telefòniques o telemàtiques per evitar que els pacients es traslladin a l’hospital i es contagiïn.

La portaveu del Sindicat Mèdic està convençuda que la Conselleria s’està preparant per al pitjor escenari, però està preocupada per com s’afrontarà aquesta crisi sanitària. “Els metges arrossegam una sobrecàrrega de feina i d’estrès important, que encara és més gran ara. Això et fa baixar el sistema immunològic i és més fàcil el contagi”, diu. “A més, ara es veuran els problemes estructurals i mancances de personal que patim”, lamenta. Les Balears, assegura, tenen la ràtio de metges més baixa d’Espanya -6,3 per cada 1.000 habitants-, amb una sobrecàrrega de feina i de burn outs molt per damunt de la mitjana. Segons el Sindicat Mèdic de les Illes, s’atenen 1.900 targetes sanitàries per metge, mentre que la mitjana espanyola és de 1.450.

Manca de mascaretes

Un document adreçat als professionals sanitaris -al qual ha pogut accedir l’ARA Balears- que vol ajudar-los a protegir-se de contagis recomana, per exemple, que netegin els teclats i la zona de feina, i que els equips d’admissió i els professionals que atenguin els pacients amb problemes respiratoris duguin mascaretes quirúrgiques. “El gran problema -diu una metgessa d’Atenció Primària de Mallorca que demana que no es publiqui el seu nom-és que falta molt material”. Explica que falten mascaretes i gel antisèptic. Diu que que s’han pres mesures positives per evitar que es puguin contagiar tots els professionals de cop; per exemple, faran torns entre els que atenen pacients amb malalties respiratòries i els que ajuden la resta.

Prop de 186.000 alumnes estudiant a casa seva

Les escoles, instituts i la UIB tancaran fins al 31 de març, segons ha decretat el Govern. La mesura, que intenta reduir els contactes i possibles contagis, afecta uns 186.000 alumnes. El professorat sí que ha d’anar als centres educatius. Aquesta decisió ha estat criticada pel sindicat STEI, que afirma que els fa assumir un risc innecessari. La FAPA reclama mesures de conciliació perquè “els padrins ja no són una alternativa” a l’hora de fer-se càrrec dels infants, diu el portaveu Miquel Àngel Guerrero.

stats