Un estudi de l’OBSAM avaluarà les pressions i amenaces que afecten el medi marí de Menorca
L'objectiu és perfilar el Pla d'ordenació del litoral
MaóL’Observatori Mediambiental de Menorca (OBSAM) elaborarà un estudi per avaluar les pressions i les amenaces que afecten el medi marí de l’illa, amb l’objectiu de crear una nova línia de seguiment per monitorar les pressions que s’exerceixen sobre la mar i millorar l’estat de conservació dels ecosistemes marins per reduir-hi l’impacte. El cost de la iniciativa és de 16.000 euros, finançats per l’OBSAM, la Fundació Marilles, l’Agència Menorca Reserva de la Biosfera i la Fundació per a la Preservació de Menorca.
Un equip de biòlogues de l’OBSAM ha iniciat el treball de camp per analitzar el fons marí a la badia de Fornells, on entre els anys 88 i 90 es van instal·lar dues piscifactories. Els resultats del projecte serviran per perfilar el pla d’ordenació del litoral. La coordinadora, Marina Bagur, explica la importància de conèixer el grau d’afectació de certes pressions “no només ens servirà per recuperar el que es troba deteriorat, sinó que també servirà per evitar actuacions futures que puguin comportar conseqüències negatives”.
La consellera de Medi Ambient de Menorca, Maite Salord, destaca la responsabilitat que suposa com a territori disposar de la Reserva Marina més àmplia del Mediterrani. “Cal cuidar el litoral i la mar a través d’un ús col·lectiu responsable, una gestió sostenible dels recursos i l’enfortiment de la capacitat de recuperació. És una oportunitat per assolir aliances entre la societat, el món científic i les diferents administracions”.
Les pressions que es pretenen avaluar van des dels vessaments terra-mar (residus, aigües residuals, salmorra i vessaments tèrmics), activitats recreatives (trànsit marítim, pressió nàutica i pesquera), infraestructures o construccions al litoral, a més de les activitats productives i extractives. D’altra banda, mitjançant el programa 'Els ulls del mar', s’establirà un canal de comunicació amb els ciutadans, de manera que ells mateixos puguin informar de les possibles pressions o amenaces que coneguin.