L'ocupació als centres d'acollida per a víctimes de violència masclista de Palma va créixer un 55% el 2020
L'Ajuntament de Palma ja ha incrementat les places de 49 a 72 i preveu que es consolidin en 74
PalmaEl batle de Palma, José Hila, ha informat aquest matí que el Servei d'Acollida Municipal (SAM) per a dones víctimes de violència masclista i els seus fills i filles, "ha incrementat un 55% la seva ocupació" durant el 2020 respecte del 2019, a causa "dels mesos de covid". Davant això, l'Ajuntament ha augmentat les places dels centres de 49 a 72 i encara preveu apujar-les a 74. A més, han incorporat més personal per a l'atenció de les víctimes, que ha passat de 14 persones a 18.
De fet, "Palma està per damunt de les places que exigeix la llei, que són un 56%", ha assenyalat Hila. Durant aquests darrers mesos, la pujada de places –d'un 51%– ha estat pràcticament proporcional a la crescuda de la demanda, que ha estat d'un 55%.
Pel que fa al Servei d'Atenció Integral a la Violència de Gènere (SAIVG), el batle ha anunciat que preveuen "incorporar-hi nous perfils, com ara psicològics o jurídics". "Això permetrà augmentar l'atenció a aquestes persones sense necessitat de derivar-les a altres serveis", ha explicat.
657.000 euros més
Per la seva banda, la regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI, Sonia Vivas, ha destacat l'ampliació de pressupost municipal que ha suposat reforçar aquests dos serveis. "Sumant ambdues xifres, suposa una ampliació de 657.000 euros només per combatre la violència masclista a la nostra ciutat", ha destacat Vivas. Mentre que el SAIVG tendrà 300.000 euros més i passarà a una dotació total de més de 900.000 euros aquest 2021, el SAM comptarà amb 300.000 euros més i disposarà de més de 867.000 euros enguany.
"És una feina que es pensava fer a llarg termini, però que per la situació del coronavirus hem estat capaços de posar en marxa una feina de quatre anys en un", ha subratllat la regidora. A hores d'ara, les dones que "estan sota el paraigua de l'Ajuntament estan a tres llocs: pisos pont habilitats, i que són domicilis estables; cases d'acollida i un establiment hoteler, que es pretén convertir en pisos", ha afegit.
'Et feim costat'
Així mateix, Vivas ha presentat aquest dilluns la guia de recursos d'atenció a la violència de gènere que porta com a títol 'Et feim costat' i que va acompanyada d'una campanya a través d'internet. Es tracta d'un recull d'adreces i telèfons dels serveis que les víctimes de violència de gènere tenen al seu abast –amb els requisits per accedir-hi– i altres pautes a seguir a l'hora de demanar ajuda. El projecte ha costat 4.791 euros, que s'han obtingut del Pacte d'Estat contra la violència masclista.