L'Oficina Anticorrupció veu una possible malversació de doblers públics en el cas de les retribucions dels Bombers de Mallorca

El diari 'Última Hora' assenyala també que sindicats i administració haurien cooperat en la hipotètica trama

Imatge d'arxiu del parc dels bombers del Consell de Mallorca del municipi de Felanitx
Ara Balears
15/12/2019
1 min

PalmaLa investigació que l'Oficina Anticorrupció va obrir aquest estiu sobre les retribucions als Bombers de Mallorca, segons ha publicat el diari 'Última Hora', apunta a una possible malversació de doblers públics, a un frau a la Seguretat Social i a una possible prevaricació, entre altres incompliments de la legalitat.

Anticorrupció assenyala, segons el diari, que sindicats i administració haurien cooperat en la hipotètica trama. L'Oficina apunta que es varen pactar augments de jornada que els alliberats sindicalistes no feien, que gestors i sergents cobraven sense fer l'ampliació de jornada i que l'incompliment dels descansos va posar en greu risc la salut dels bombers. Entre altres irregularitats, afegeix Jaume Far, director de l'Oficina, que es varen apujar les seves retribucions "a canvi de signar la pau social".

L'Oficina enumera quatre possibles delictes o vulneracions de la llei: malversació de doblers públics (4 milions anuals durant 14 anys), frau a la Seguretat Social (perquè no es cotitzava pel concepte d'hores extres), possible prevaricació (hi hauria una finalitat: lucrar-se a costa de no contractar) i inseguretat i insalubritat dels treballadors (perquè no es respectava la normativa sobre descansos).

L'Oficina Anticorrupció adverteix d'una possible trama que es va iniciar el 2005 en el departament d'Emergències. Aquell any, el Consell va incrementar les dotacions mínimes de bombers als parcs però no va contractar nou personal, sinó que va instaurar uns reforços de 24 hores (a càrrec del personal diponsible) que després va abonar com a complement de productivitat i no com a hores extres o gratificacions, que segons l'Oficina Anticorrupció hauria estat el que era correcte legalment, encara que igualment s'haurien d'haver limitat. Això permetia fer més hores retribuïdes als treballadors i al Consell li sortia més econòmic.

stats