Salut
Societat02/10/2023

L'OMS urgeix a vacunar els infants contra l'amenaça del dengue i la malària

El Brasil, el Perú, Bolívia i Colòmbia han registrat brots de "magnitud considerable" de dengue, amb més de 1.300 defuncions

BarcelonaEl dengue, en plena expansió a Llatinoamèrica, i la malària, causant de mig milió de morts anuals a l'Àfrica, són una prioritat de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). L'organisme ha recomanat aquest dilluns la primera vacuna contra el dengue, desenvolupada per la farmacèutica japonesa Takeda, i la segona dosi de l'immunogen de la Universitat d’Oxford contra la malària, l'R21/Matrix-M, per encarar l'amenaça creixent que les dues malalties suposen per a la població infantil. Totes dues formen part de la llista de patologies agreujades pel canvi climàtic, que ha causat una proliferació inèdita de mosquits que poden causar brots greus. Segons el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, tant la malària com el dengue són un "important problema de salut pública".

La transmissió del dengue està en augment i cada vegada n'hi ha més casos, també en països on no és endèmic. De fet, el nombre de diagnòstics anuals s'ha multiplicat per deu. Aquest estiu, l'OMS va arribar a advertir els països europeus que es preparessin per a possibles brots de dengue derivats de les onades de calor que es pateixen cada vegada més en durada i intensitat. Amb tot, el gran gruix dels casos es concentren als països considerats de risc, sobretot a Llatinoamèrica.

Cargando
No hay anuncios

Enguany, el Brasil, el Perú, Bolívia i Colòmbia n'han registrat brots de "magnitud considerable", amb tres milions de casos i més de 1.300 defuncions. Per protegir la població vulnerable, l'OMS ha recomanat en aquestes zones l'ús de la vacuna quadrivalent TAK-003, basada en una versió debilitada del virus causant del dengue. En concret, s'indica a infants i adolescents d'entre 6 i 16 anys. A causa de l'escalfament global, el mosquit aedes sobreviu a altituds sobre el nivell del mar i latituds cada vegada més grans, amenaçant poblacions en altiplans, muntanyes i climes temperats.

La científica finlandesa i presidenta del grup que assessora l'OMS en qüestions d'immunització, Hanna Nohynek, ha insistit "que es consideri introduir la vacuna a zones amb greu incidència del dengue i alta intensitat en la transmissió". Sobre l'edat d'immunització, els països han de comprovar a quina edat de la infància o adolescència hi ha més casos greus que requereixin hospitalització. La substància va provar la seva eficàcia en pacients de 4 a 16 anys a l'Àsia i a Llatinoamèrica. Anomenada també Qdenga, la vacuna TAK-003 ha estat recentment aprovada a Europa, el Regne Unit, el Brasil, l'Argentina, Indonèsia i Tailàndia. "Té un gran potencial en un moment en què molts països estan patint grans brots de la malaltia i la situació empitjora amb el canvi climàtic", ha dit Nohynek.

Cargando
No hay anuncios

Demanda sense precedents a l'Àfrica

L'OMS també ha recomanat aquest dilluns la segona vacuna contra la malària, una decisió que arriba només dos anys després que s'avalés l'ús de la primera (i única) vacuna, la RTS,S/AS01, de la farmacèutica britànica GlaxoSmithKline i coneguda amb el nom comercial de Mosquirixi. L'OMS assegura que una segona vacuna contra la malària permetrà solucionar la limitada disponibilitat de la RTS, S, el subministrament de la qual no pot satisfer la demanda mundial sense precedents.

Cargando
No hay anuncios

El director general de l'OMS ha explicat que, un any després del cicle complet de vacunació, que és de tres dosis, es redueixen un 75% els casos simptomàtics. El cost de la nova vacuna oscil·larà entre els 2 i 4 dòlars per dosi, cosa que ha considerat "comparable" amb altres intervencions destinades a frenar la propagació de la malària o altres vacunes infantils. El director del Programa Global contra la Malària de l'OMS, Daniel Madandi, ha precisat que les vacunes contra la malària en qüestió són "vàlides" per al paràsit Plasmodium falciparum, la prevalença del qual predomina a l'Àfrica subsahariana, i per al Plasmodium Vivax, present al Brasil.

Les dades científiques de la nova vacuna han estat analitzades pel grup d'experts de l'OMS, que han determinat que el producte és segur i efectiu per prevenir la malària en nens. El pas següent serà que l'OMS revisi tota la informació de la R21 i la incorpori a la llista de medicaments prequalificats, que orienta la majoria dels països del món a l'hora de comprar medicaments a gran escala. La malària es transmet pel mosquit Anopheles i és devastadora entre els menors. Des de l'any 2000 les morts per malària s'han reduït a la meitat i, de fet, la patologia havia desaparegut en algunes parts del món. Però els progressos s'han estancat i la meitat de la població mundial està en risc de contraure-la. S'estima que el 2021 hi va haver 247 milions de casos, amb 619.000 morts, el 95% de les quals entre menors de 5 anys.