Onada de calor històrica a Alaska

Algunes ciutats han superat els 30 ºC, fet que no es produïa des de, com a mínim, el 1952

Mapa de temperatures màximes registrades a Alaska / NASA
Marc Gassó
14/07/2019
2 min

BarcelonaL'explicació d'aquesta onada de calor la trobem en una dorsal càlida anticiclònica que es va instal·lar sobre Alaska durant bona part del juny i va desencadenar un episodi de calor molt intens i persistent durant setmanes que es va perllongar fins a inicis d'aquest mes de juliol. Aquest fet va provocar que es registressin temperatures màximes de rècord, de fins a més de 30 ºC en moltes regions.

Concretament, les localitats d'Anchorage, Kenai i King Salmon, situades al sud d'Alaska, van trencar tots els rècords històrics el passat 4 de juliol. Amb dades des del 1952, a la ciutat d'Anchorage, on es va arribar als 32 °C, l'anterior rècord era de 29 ºC, el 14 de juny del 1969.

A la mateixa localitat d'Anchorage s'hi van registrar sis dies consecutius amb temperatures per sobre dels 28 ºC, el període més llarg de tot el registre històric. A més, es van superar registres de temperatura màxima cada dia durant vuit dies seguits, entre el 23 de juny i el 8 de juliol: cada dia que passava se superava el rècord històric del dia anterior. S'ha de tenir en compte que la mitjana de les màximes en aquestes localitats està al voltant dels 17 ºC al mes de juliol.

Els incendis forestals també han estat notícia

En moltes zones d’Alaska la calor ha anat acompanyada d’un celatge gris i un fum dens. Els bombers i equips d'extinció nord-americans han estat lluitant contra més de 38 incendis forestals simultanis. La visibilitat es va arribar a reduir fins a menys de 3 km en moments crítics a causa del fum i els sensors de la qualitat de l'aire van registrar nivells extrems de partícules en suspensió a l'aire.

Segons el National Interagency Fire Center, s'han cremat un total de 697.000 hectàrees. Perquè ens en fem una idea, equival a una superfície similar a tota la província de Girona. El foc més gran d’Alaska, el de Hess Creek, va estar cremant boscos de pi negre i, el dia 9 de juliol, va arribar a cremar fins a 69.827 hectàrees, la qual cosa el converteix en el foc que ha cremat més hectàrees en 24 hores als Estats Units fins al 2019. És una superfície cremada comparable a la dels focs forestals que vam tenir a Catalunya el juliol del 1994. En aquell cas, però, va ser durant tot el mes, i no en un sol incendi i en un sol dia.

stats