Garrotada de l'ONU a Espanya per tortures de la Guàrdia Civil quan la dirigia Joan Mesquida
El Comitè de Drets Humans insta l'Estat a investigar el maltractament a l'exmembre d'ETA Gorka Lupiañez
PalmaEl Comitè de Drets Humans de l'ONU ha dictaminat que Espanya "va violar els drets humans" del membre d'ETA Gorka Lupiañez, qui "va ser torturat durant la detenció en règim d'incomunicació l'any 2007", segons ha comunicat.
El Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides és un organisme d'experts independents compost per 18 experts internacionals en drets humans.
Lupiañez va estar incomunicat durant cinc dies a les oficines de la Guàrdia Civil a Madrid, "on va ser sotmès a actes de tortura pels agents, fins i tot a violència sexual", assenyala el comunicat. Llavors, el màxim responsable de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional, des de setembre 2006 fins al mes d'abril 2008, era Joan Mesquida, qui fins enguany era membre del partit socialista i ara és diputat al Congrés per Ciutadans.
Segons va denunciar Gorka Lupiañez, "va ser sotmès a privació de somni, obligat a fer milers de flexions diàries i asfixiat en diverses ocasions amb una bossa de plàstic col·locada al seu cap i en la qual els agents de la Guàrdia Civil introduïen fum de tabac. El seu cos va ser cobert amb una manta per ser copejat i li varen submergir el cap en aigua gelada. Va ser immobilitzat mentre els agents li tiraven aigua a la boca i al nas. Els agents li van tirar aigua gelada per tot el cos. També denuncia que "va ser penetrat analment amb un pal i va rebre amenaces de mort contra ell i els seus familiars".
La decisió del Comitè exhorta Espanya a assegurar justícia i reparació a l'autor de la queixa, tal com es pot llegir en el dictamen del Comitè de les Nacions Unides: "Això requereix una reparació integral als individus els drets dels quals hagin estat violats. En aquest sentit, l'Estat ha de garantir: a) una recerca imparcial, efectiva i completa dels fets, i el processament i càstig dels responsables; b) una indemnització adequada.
Alhora el text insta l'estat espanyol a posar fi a la detenció en règim d'incomunicació. "L'Estat té també l'obligació d'evitar que es cometin violacions semblants en el futur. En aquest sentit, el Comitè recorda que l'Estat ha de prendre les mesures necessàries, incloses les de caràcter legislatiu, per suprimir el règim d'incomunicació".
Espanya disposa d'un termini de 180 dies per informar sobre les mesures que durà a terme.