Onze famílies illenques acullen menors no acompanyats d'Ucraïna
Les Illes Balears són pioneres en acolliment: a Mallorca hi ha 434 famílies que tenen cura de 514 infants
PalmaLes Illes Balears són un territori pioner i referent en l'acollida d'infants, i aquest fet també s'està demostrant amb l'arribada de persones refugiades de la guerra d'Ucraïna. Ara com ara, onze famílies mallorquines acullen menors no acompanyats procedents d'aquest país, per als quals l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) ha posat a disposició una psicòloga d'origen ucraïnès per tal de donar-los suport en l'adaptació i tractar possibles seqüeles per la situació de conflicte bèl·lic. A més, dues famílies acullen tres adolescents més procedents de l'Àfrica Central.
Aquests acolliments es fan gràcies al programa ACOTE, dirigit a infants i joves arribats a l'illa sense cap adult de referència. A banda, l'IMAS "està donant un impuls els darrers mesos" a l'ABRIC, segons ha informat l'organisme en un comunicat. Es tracta d'un programa que en aquest cas està dirigit a l'acolliment familiar de joves amb necessitats conductuals específiques. D'altra banda, l'Institut també gestiona un servei per a famílies en risc amb intervencions dels tècnics per evitar situacions de desemparament i evitar la separació dels progenitors. En total, actualment fins a 434 famílies tenen cura de 514 infants a Mallorca.
Dia de la Família
"La família, entorn segur" és el lema escollit enguany per l'IMAS per commemorar la Setmana de la Família amb motiu del Dia internacional de la família, que se celebra diumenge 15 de maig. Així, des d'aquest dimarts i fins dilluns que ve, la institució vol posar en valor "la importància que tots els infants i joves tinguin l'oportunitat de gaudir d'un ambient estable que garanteixi el seu benestar, no només físic, sinó també emocional".
"Entorn segur es refereix a un espai lliure de violència, on es propagui l'afecte i el respecte i els infants i joves se sentin protegits, atesos i estimats", ha destacat la consellera de Drets Socials, Sofía Alonso. La presidenta de l'IMAS ha afegit, a més, que "mantenir aquest entorn és responsabilitat dels pares i mares i també nostra; quan es produeixen situacions de desemparament, les institucions hem de procurar espais on se sentin estimats, puguin créixer en valors i bons hàbits".